ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

share

Служители на ГДБОП иззеха нелицензиран софтуер за над 75 хиляди евро, съобщиха от пресцентъра на МВР.

След упорито разследване, служители на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ в ГДБОП предотвратиха престъпна дейност, свързана с незаконно използване на бизнес софтуерни продукти. С тях двама съдружници на фирма изработвали проекти за изграждане и строителство на жилищни, търговски, промишлени и административни сгради, както и проектиране и строителство на инфраструктурни проекти.

Л.К. на 46 години и 42-годишната В.П. са гръцки граждани със статут на постоянно пребиваващи в България. Те са регистрирали фирма у нас, с предмет на дейност в областта на строителството.

При претърсването от офис в центъра на столицата антимафиотите са иззели 7 компютърни системи с множество бизнес софтуерни продукти, сред които по-известните са: Windows, Microsoft Office, Coler Draw, Fhotoshop. По първоначални данни фирмата е развивала дейността си от 2004 г. и е участвала в изграждането на стотици проекти на български и чуждестранни фирми на територията на страната. Нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер /BSA, са огромни. Само стойността на иззетия възлиза на над 75 хиляди евро, уточняват експертите.

Срещу търговците, използвали нелицензираните продукти, е образувано досъдебно производство по чл. 172 от НК. Системните действия на ГДБОП по противодействие на организираната престъпност в областта

Водещи новини

Още новини