ГДБОП разби сайт за продажба на литературни произведения и учебници

  • 21 септември 2023 10:25

  • 1058
  • 2
ГДБОП разби сайт за продажба на литературни произведения и учебници
© Freepik

Дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП предотврати незаконно онлайн разпространение на литературни произведения и учебници. Операцията е проведена в координация с Европол и под ръководството на Софийска районна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Полицейските действия са реализирани през вчерашния ден. В рамките на операцията е предотвратено незаконното използване на литературни произведения и учебници за различни специалности във висши учебни заведения, като обекти на авторското и сродни на него права, посредством интернет сайта https://www.7print.bg/. 

Установен е собственикът на сайта, разпространявал множество копия на учебници и книги, които се предлагали за продажба на занижени цени, както чрез сайта, така и чрез няколко копирни центъра на територията на София. Според данните до момента, предлаганите литературни произведения като обекти на авторското право и сродните му права са над 13 000. Разпространение е извършвано без необходимото по закон съгласие на авторите и правоносителите. В хода на работата е изяснено още, че ползвайки сайта, потребителите му са заразявали компютърните си системи със зловреден софтуер. Иззети са документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване.

Сайтовете за пиратско разпространение на филми са затворени

С оглед констатираните множество нарушения на правата върху обекти на интелектуалната собственост, достъпът до сайта е преустановен. 

Операцията е осъществена в координация с Европол в рамките на ЕMPACT /програма за мултидисциплинарно и многоведомствено оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво ЕС с приоритетна дейност по борба и разрушаване на престъпни мрежи и престъпни дейности на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост, ръководена от Република България/.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1058 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.21 | 15:01

2
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
Къде по-лесно е

2023.09.21 | 10:54

1
да разбиеш сайт за литература и учебници, вместо за дрога! Милиционерски приоритети!

Добави коментар

Водещи новини