Само за година над 3000 заведени дела за издевателства над жени

pixabay
share

Броят на случаите на домашно насилие над жени се увеличава, алармират от Фондация “Анимус”. За една година са заведени над 3 хиляди дела от жени-жертви на насилие, допълват от организацията, пише "Нова ТВ".

По последни данни, от началото на 2020 е имало над 3000  дела по Закона за домашно насилие. Една от причините за този ръст се оказва пандемията и наложения затворен начин на живот. Освен повече, случаите на насилие стават и все по-жестоки.

Съдят мъж, нанесъл телесна повреда на жената, с която живее

“Има увеличаване на убийства на жени. Има увеличаване и на жестокостта, и начините на насилие. Наблюдаваме все по-ожесточен начин на насилиетоЮ, обясни Надежда Стойчева от фондация “Анимус”.

Според юристи, за да има положителна развръзка, трябва да се действа бързо.

На този фон в столицата се открива се първата правна клиника у нас в помощ.

В София стартира нова услуга в помощ на жени и деца, преживели домашно насилие

“100 жени ще имат възможност напълно безплатно да получат адвокатска помощ и да водят дела от висококвалифицирани адвокати по Закон за защита от домашно насилие. Да имат възможност веднага да бъдат консултирани за издаване на ограничителна заповед и предприемане на мерки за защита”, обясни Георги Георгиев, председател на СОС.

Освен правна помощ в столицата ще заработи и ново защитено жилище за жени пострадали от насилие, което ще могат да ползват жени не само от София, а и от цялата страна.

Водещи новини

Още новини