В София стартира нова услуга в помощ на жени и деца, преживели домашно насилие

  • 29 август 2022 12:09

  • 383
  • 0
В София стартира нова услуга в помощ на жени и деца, преживели домашно насилие
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

Проблемът с домашното насилие се превърна в пандемия. Само за 2020 г. официалната статистика сочи, че над 3057 са делата по Закона за защита от домашно насилие, т.е. за издаване на ограничителни заповеди.

,,Бог знае колко са нуждаещите се, които не знаят, нямат информация или достъп до адвокатска помощ. Това не може да продължава по този начин, не бива да продължава и няма да продължава, коментира председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на пресконференция, на която заедно с Фондация "Анимус" представиха началото на новата социална услуга "Правна клиника", насочена към жени и деца, преживели домашно насилие.

Всеки ден 7 жени и 3 деца стават жертви на насилие у нас

Чрез новата социална услуга засегнатите жени и деца ще могат да получат безплатно юридически консултации и процесуално представителство на пострадалите, психологическо консултиране, както и информиране по социални въпроси, посочват от общинския съвет. Това ще става чрез обаждане на горещата телефонна линия на Фондация "Анимус" , както и всички възможни контактни форми на Столичната община, включително и през контактния център. Това е първата в страната "Правна клиника" за жени и деца, пострадали от домашно насилие. 

Освен новата социална услуга, предстои и сключване на договор за отваряне на защитено жилище, в което десет жени и децата им могат да бъдат настанени в случай на нужда за период до шест месеца. Всички издръжки и режийни разноски ще бъдат безплатни за тях. Очаква се жилището да започне да функционира през октомври. Това е второто такова жилище в София, посочи Георгиев, цитиран от БТА.

10-годишно момиче предизвиква ареста на баща си заради побой над майка ѝ

Надежда Стойчева, директор на Фондация "Анимус" заяви, че помощта за жертвите на домашно насилие е отлагана във времето. През годините случаите а насилие са се увеличили, а мерките срещу него са останали безхаберни. Стойчева посочи, че промяна в закона за защита от домашното насилие е минала само през Министерския съвет по време на последното редовно правителство, но не и през гласуване в парламента.

Тази иновативна услуга, която Столичната община извоюва, е явление, което би могло да бъде пример за услугите, които са необходими за жертвите на насилие в държавата, каза тя.

Последвайте канала на

Владимир Василев
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини