НАП спря опит за внос на кафе, маскирано като музикални инструменти

Getty (архив)
share

Инспектори от звеното за фискален контрол на НАП предотвратиха опит за нерегламентиран внос на сурово кафе, маскирано като музикални инструменти.  Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

В ранните часове на 13 юли, камионът с пловдивска регистрация, който по документи превозвал стока от Германия към Гърция, е спрян за проверка при влизане в страната на граничен пункт Видин Дунав мост 2. Товарителниците, които представил шофьорът, са били за транспорт на музикални инструменти, метал и машини. Той потвърдил пред служителите на „Фискален контрол“, че превозва именно декларираната стока, като минава транзит през България, поради което и транспортното средство е без пломба.

При извършения физически оглед на камиона, в товарния отсек служителите на фискалния пункт открили музикални инструменти, а зад тях било скрито и кафето, което по всяка вероятност е предназначено за българския пазар.

При вътреобщностната доставка на фирмата не се начислява ДДС за стоката и не се налагат обезпечения върху нея. В случая количеството кафе е подготвено за продажба в страната, без да е декларирано и по този начин е направен опит да се укрият приходи и ДДС от продажбата му у нас в размер на над 40 000 лв.

За извършеното нарушение на шофьора е съставен акт, а на камиона е поставена пломба, за да се предотврати разтоварване на количествата кафе във вътрешността България.

„Инспекторите от „Фискален контрол“ наблюдават и анализират непрекъснато доставките и търговията със стоки с висок фискален риск. Изключително бдителни сме при вътреобщностната търговия, като проверки се извършват както по граничните пунктове, така и по големите борси и пазари, за да предотвратим опитите за избягване на данъчно облагане.

Опит за контрабанда на близо 7 кг злато е разкрит на "Капитан Андреево"

Благодарим на колегите за добре свършената работа“, заяви заместник изпълнителният директор на НАП Георги Арнаудов, цитиран в съобщението.

Водещи новини

Още новини