Експерти разкриха каква информация е интересна за руските служби у нас

БНТ
share

Отношенията между Русия и България вече са изострени. Шестима дипломата бяха изгонени от страната ни само за една година. Това заяви пред БНТ бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев по повод заловените руски шпиони у нас.

Припомняме, че общо шестима души бяха арестувани по схема за шпионаж в полза на Русия. Петима остават за постоянно в ареста. Престъпната група е била ръководена от бившият ключов кадър в служба "Военно разузнаване" Иван Илиев.

"България е интересна за множество страни. Разбитата руска шпионска схема у нас беше основна сред западните заглавия", разкри експертът по сигурност Йордан Божилов. 

Ето кой е резидентът на шпионската група на ГРУ в България

"Трябва да запазим всякаква оперативна информация от военното министерство", категоричен е експертът по сигурност и допълни: "Познавам част от обвиняемите и съм шокиран от това, че е възможно да се създаде такава мрежа и да функционира."

"Всяка една информация от военното министерство е интересна за руските служби - от операциите на територията на страната ни до бюджета на МО", каза още той.  

"Интересът на руските сили към България ще се засили и заради САЩ", коментира Керемедчиев. 

И двамата експерти бяха категорични, че изгонването на руски посланик или дипломат ще е нормална реакция от страна на България. 

"Колкото по-лоши са отношенията ни със Северна Македония, толкова повече са обслужени руските интереси.Те искат да възпрат съседката ни от членство в ЕС", коментира бившият зам.-външен министър. 

Експертите разкриха, че парите не винаги са водещи при агентите - може да има емоционална причина, руско образование или просто симпатии към Москва.

Водещи новини

Още новини