Калфин иска да се наложи вето на вдигането на акциза на горивата

share

"Гласувах против промяната в облагането на горивата, защото при хвърчащите цени, добавянето на допълнителна данъчна тежест, ще увеличи инфлацията и ще намали конкурентността на европейската икономика". Това заяви Ивайло Калфин след вота в Европейския парламент на директива за нов начин на данъчно облагане на горивата днес в Страсбург.

Въпреки силната опозиция, Европейският парламент прие изравняване на ставките на всички видове горива до 2025 г., което ще доведе до чувствително поскъпване на дизеловото гориво, което сега се ползва с данъчни отстъпки заради по-добра енергийна ефективност.

Калфин призова правителството, което сега трябва да се произнесе по предложението в Съвета на ЕС, да не допуска влизането в сила на директивата в сегашния й вид, тъй като повишаването на цените на горивата в следствие на допълнителното облагане, ще се усети най-силно в енергийно зависими държави със слаба икономика като България.

"Това би довело до допълнително свиване на производството и до още по-голямо отдалечаване на българите от европейския стандарт на живот", предупреди евродепутатът. Според него бюджетните приходи от допълнителното таксуване няма да са значителни, а бизнесът и гражданите ще бъдат лишени от средства за бързо преминаване към по-ниско енергийно потребление и ограничаване на емисиите от парникови газове, каквато е целта на европейския законодател.

В същото време Калфин смята, че правителството дължи обяснение на гражданите, защо въпреки че България поддържа на минималните им нива задължителните ставки на акцизите, течните горива у нас са на сравними цени, с тези в страните, прилагащи много по-високи ставки. И защо при положение, че дизеловото гориво се облага по-ниско от бензина, цените му са по-високи.

„За тези парадокси не ни е виновен ЕС, а отговорите трябва да се дадат от правителството”, убеден е Ивайло Калфин.

Идеята, за добавяне на нов, енергиен компонент към акциза на енергийните продукти също беше приета от Европейския парламент.

„Призовавам българското правителството да набележи мерки за промяна на енергийното потребление у нас. Въпросът за екологично данъчно облагане на енергийните продукти е само отложен и ЕС неизбежно ще се върне към него”, заяви евродепутатът.

Водещи новини

Още новини