Бивш антимафиот: Български престъпни групи работят с латиноамерикански наркокартели

share

Представители на българските престъпни групи са засичани да посещават Южна Америка и да осъществяват контакти с латиноамерикански картели, съобщи в интервю за БНР бившият началник на сектор "Наркотрафик" в ГДБОП Калин Михов.

Той уточни, че за последните години има няколко случая, в които българи са залавяни на плавателни съдове с големи количества от най-скъпия наркотик. Дългове към престъпни банди най-често са причината за това българи да участват в преноса на кокаин.

Ролята на българските престъпни групи в международните канали за трафик на дрога се мени, смята Калин Михов. Според него в определени моменти има по-сериозно участие. Появяват се групи, които осигуряват не само транспорта, но и финансирането на пратката. Най-често големите количества кокаин се прекарват през океана от български капитани.

Основно се набират от средите на яхтсмени, които имат капитански права, които са плавали в региони извън Черно море. Някой път им казват "отидете да ни докарате една яхта". Предвид заплащането те се сещат, че има нещо вътре. Обикалят Атлантическия океан, за да избегнат директното тръгване от Южна Америка. Обикновено им се казва, но им се казва в последствие. "Да свършиш една работа. Ще изкараш добри пари. Имаш тази възможност. Проверките са слаби. Имаме хора, които ще ни осигурят канала", каза Калин Михов.

Различни са маршрутите на кокаина от Латинска Америка за Европа, разказва още Калин Михов. Най-честият път за трафикиране от Южна Америка към Стария континент е през Испания и през Амстердам, но има и много случаи, при които българи са били използвани за трафик на кокаин през България. По думите на експерта едно муле може да пренесе до максимум 900 грама, като за това се заплаща около 1000 евро плюс билета и престоя в съответната страна.

Водещи новини

Още новини