Токсиколог с подробности за веществото, с което е отровен Гебрев

Булфото/ (Емилиян Гебрев)
share

Веществото, с което е отровен Емилиян Гебрев е вид фосфорорганичен пестицид. Преди много години този вид пестицид се използваше масово в селскостопанските райони. Тогава имаше и много отравяния поради неправилното ползване по полетата. Имало е случаи и на хора, които искат да си отнемат живота с този вид вещество. През последните 10 години обаче случаите на отравяния са все по-малко, защото сегашните пестициди се разграждат за 24-48 часа. Това съобщи токсикологът проф. Никола Александров в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"България разполага с качествена апаратура, имаме добре подготвени химици, които могат да разпознаят почти всички вещества. Този пестицид се използва освен в селското стопанство и в препаратите против мухи и комари. Разликата е в количеството от веществото", допълни той. 

"Остатъчни пестициди има в много от продуктите, които консумираме. И от една салата може да се стигне до болница. Фосфорорганичните пестициди действат за минути", коментира още проф. Никола Александров

"Емилиян Гебрев е добре свързан с руската оръжейна промишленост. Към 1991- 1992 г. той беше разследван за връзки с руски фирми. Преди години той вкарваше оръжия и ги укриваше. Фирмата на Гебрев транзитира пистолети в страната незаконно, като ги описа като спортни пистолет", каза още по темата експертът по сигурността Тихомир Стойчев.

Водещи новини

Още новини