Хванаха столичанин, извършил 26 кражби на водомери от жилищни кооперации

share

Криминалисти на Девето Районно управление „Полиция” задържаха столичанин, извършил 26 кражби на водомери от жилищни кооперации. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

23-годишният С.Д. продавал откраднатото и с парите си купувал дрога. Разследването започнало през последните два месеца на базата на множество сигнали за кражби на общите водомери в жилищните блокове в Седми и Десети микрорайон в „Люлин” и извършени огледи. В повечето случаи неизвестният злосторник прониквал в общото помещение през входната врата или като отварял прозорците на мазетата. Понякога се натъквал на заключено помещение, което разбивал с щанга, после демонтирал водомерите и изчезвал.

Собствениците на жилищата в блока разбирали за кражбата едва когато спирала водата. В първия момент предполагали, че става дума за повреда и чак след проверка на сигнала в „Софийска вода”, се установявала кражбата на общия водомер.

След анализ на извършените престъпления, криминалистите на столичното Девето РУП стигнали до извода, че извършителят е един. Полицейските инспектори провели срещи с домоуправителите на блоковете в районите, уточнили се при всеки съмнителен случай да сигнализират.

На 25 февруари към обяд последвал пореден сигнал за спряло подаване на вода в 133-ти блок. Незабавно на място пристигнал автопатрул. При обход на района служителите на реда забелязали съмнителен младеж, който моментално хвърлил на земята сака си и хукнал да бяга. След кратко преследване, близо до местно читалище, той бил заграден и задържан. В иззетия от полицаите сак се оказал общият водомер, вътре имало и инструменти за взломяване.

След задържането му 23-годишният софиянец С.Д. признал, че е извършил всичките 26 кражби на водомери. Целта му била да ги продаде и да се сдобие с дрога. Негов приятел наркоман му посочил „пътя” - в пунктовете за вторични суровини плащали между 20 и 40 лева за бройка. В хода на разследването се установило, че откраднатите вещи С.Д. е пласирал в два пункта за изкупуване на черни и цветни метали в ж.к. „Люлин” и „Модерно предградие” – част от водомерите са открити при проверка на място. В единия от изкупвателните пунктове бил иззет и топломер, пласиран наскоро от С.Д при поредния му набег.

След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, на задържания е повдигнато обвинение по чл. 195 от НК с взета мярка „Подписка”. Работата по документирането на престъпленията, извършени от С.Д. продължава.

Водещи новини

Още новини