4 млн. лв. стоят зад бомбата в колата на варненския бизнесмен

share

Взривеният в служебното си “Ауди А6” бизнесмен Йордан Харасимов, наричан още Даката и Рапана, засегнал големи интереси по усвояването на 4 млн. лв. европари за изграждане на рибарско пристанище във Варна.

Това е една от версиите за бомбата, избухнала насред морската столица, пише "Труд".

Останалите гласят: скандал с бивш съдружник, неуредени отношения покрай регистрацията на нов риболовен кораб, участие в канал за контрабанда на калкан към Турция.

Последните две са най-невероятни: самовзривяване с бракониерски експлозив и личен мотив.

Според очевидец колата на Рапана била следвана от два черни автомобила.

Веднага след експлозията на Аудито и удара му в светофара другите две коли навлезли с мръсна газ в кръстовището и с пълен обратен завой отпрашили назад по “Княз Борис I” в посока към Златни пясъци. Криминалисти предполагат, че колата на Харасимов е взривена от дистанция, а копчето на адската машина е натиснато в купето на един от избягалите автомобили. В района има камери, но от полицията отказаха да съобщят дали тези коли са идентифицирани. Възможно е да са били с фалшиви номера.

Изпълнителите на мократа поръчка са изключителни професионалисти, познавали са навиците на жертвата, маршрутите, по които се движи и внимателно са планирали атентата, предполагат спецченгетата.

Както всяка сутрин Харасимов излязъл от дома си в бл. 183 в кв. “Чайка” и поел към офиса на фирмата си “Север Експорт” под моста за кв. “Аспарухово”. На 20-ина метра преди светофара на Икономическия университет бизнесменът се престроил в крайната лява лента, за да направи ляв завой по бул. “Цар Освободител”. Отляво се намирало празното платно на бул. “Княз Борис I” в обратната посока, вдясно - празният двор на Икономическия университет. Студентите вече били влезли в 8 ч по аудиториите.

Харасимов пристигал на “зелено”, когато почти всички чакащи коли вече преминали през кръстовището.

Не е за вярване, но при оживения трафик в работния ден, близо до университета, имало няколко секунди, когато около Аудито нямало жива душа. Точно тогава била задействана бомбата. И атентатът се разминал без нито един пострадал страничен човек, без одраскана кола или счупена витрина на магазин или павилион около кръстовището.

При по-внимателен оглед на деформациите по Аудито се видяло, че взривното устройство е поставено вътре в автомобила между шофьорската седалка и вратата или в самия джоб на предната врата.

На 14 февруари Харасимов получава покана от куриерска фирма да отиде в офиса им и да вземе доставена за него пратка. Известието е залепено на пощенската му кутия. На 21 февруари пощальонът отново припомнил за пратката и заверил поканата. Криминалисти допускат, че в четвъртък привечер, на връщане от работа, Харасимов е минал и взел пратката. Възможно е да е оставил сам в джоба на шофьорската врата колета бомба, без да го разпечата. Да е отложил това за другия ден, когато отиде на работа в офиса си.

Харасимов участвал с фирмите си в европроект за 4 млн. лв. за ново рибарско пристанище на Варна. Преди седмица споделил със свои близки, че имал проблеми със софиянци, които блокирали проекта. Не е изключено да е бил изнудван и заплашван от тях, докато накрая са решили да го ликвидират, гласи една от полицейските версии.

Втората обяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти в парламента. “Има негов съдружник, с който преди 5 - 6 години са се разделили. Имало е някакви сигнали, някакви оплаквания, които са подавали един срещу друг...” каза Цветанов.

Фирмената история на Харасимов показва, че от 1995 до 1999 г. негов съдружник е бил турски гражданин, който в момента има регистрирани две фирми, заедно със свои сънародници в Бургас. В последните години дружеството “Север Експорт” върти голям бизнес с Турция, но не става ясно дали с посредничеството на бившия съдружник.

Водещи новини

Още новини