Бившият шеф на дирекция "Българско гражданство" в МП: Имам доказателства, че Каракачанов и ВМРО се финансират от продажбата на гражданство

share

Започнах работа в дирекцията през 2005 година. Бях уволнена дисциплинарно в края на 2017 година, като не разбрах за какво. Факт е, че за българско гражданство се плаща. Това всички го знаят и аз съм учудена, че сега всички реагират така все едно това е нещо ново.

Това каза в сутрешния блок на БТВ Катя Матева, бивш директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието, която е изпратила сигнали за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина и това, че партия ВМРО и Красимир Каракачанов се финансират от тези схеми. "Аз стоя зад сигналите и думите си. Те са подписани от мен. Имам доказателства и те не са от рода на - една жена каза. Сигналите подадох още през 2016 година. В конкретния случай прокуратурата е преценила, че тези доказателства не са достатъчни и не е образувала досъдебно производство. Аз съм подала сигнали и до премиера Бойко Борисов. Не е моя работа да събирам доказателства. В тази държава си има служби, които трябва да се занимават с тази работа. Искам да кажа, че всичко започна през 2013 година. Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се финансират от продажбата на българско гражданство. Няма да ги споделя сега в ефир, защото те ще загубят своята тежест. Той е правил и публични такива изказвания. Каракачанов твърди, че неговата кауза е Македония, а за мен каузата е България. Искам да се спазва закона. Точно заради това понесох удари и продължавам да ги понасям", каза още Матева.

"Аз престъпления не съм извършвала. Нямам идея за какво говори Красимир Каракачанов. Натиск върху мен винаги е имало. Аз съм си давала много добре сметка какво правя. Моята цел е да била истината да излезе наяве. След като подадох сигнали навсякъде и до всички компетентни органи, а хората, които са главни участници в тях, започнаха да се издигат и да стават военни министри и вицепремиери разбрах, че моята цел е обречена. Водила съм една дон кихотовска битка. Сегашните арести в ДАБЧ бяха неминуеми. За мен се правят едни внушение, че за издаването на гражданство едва ли не всичко е зависило от мен, а това не е вярно. Кучето е заровено в издаването на удостоверение за български произход. Всичко тръгва оттам. В момента не се занимавам с нищо. Като гледах онзи ден гостуването на г-н Каракачанов разбрах, че той явно се интересува доста от мен и следи изкъсо какво се случва с мен. Разбрал е много неща за мен по неправомерен начин, които не трябва да знае и не му е работа да знае. Срещу мен и семейството ми се извършват брутални неща, но това не ме изненадва", завърши Матева.

Водещи новини

Още новини