Иван Гешев: От президентството не са подавани сигнали за злоупотреби в ДАБЧ (видео)

  • 31 октомври 2018 12:53

  • 3531
  • 8
Иван Гешев: От президентството не са подавани сигнали за злоупотреби в ДАБЧ (видео)
©

Прокуратурата разкри подробности за акцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), с която беше пресечена мащабна корупционна схема за издаване на удостоверения за българско гражданство.

Зам.-главният прокурор г-н Иван Гешев обясни, че корупцията в ДАБЧ е била обект на разследване от Специализираната прокуратура от около година. От април има правомощия по случая и антикорупционната комисия. Той уточни, че в тази структура работи един кръг от много мотивирани хора, които плащат висока цена за това. Въпреки това работата им дава резултати, които не са наблюдавали преди в България.

Той благодари за подкрепата от страна на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и на главния прокурор.

Отпуснато ни бе финансиране от МС за закупуване на нова сграда, в която специализираните структури на прокуратурата да вършат работата си. Структурите започват да се изграждат от нула. В голяма степен те излязоха от детската си възраст и започнаха да вършат това, за което са създадени, каза Гешев.

По думите на Гешев не са верни градските легенди, които циркулират по случая с ДАБЧ. Той категорично отрече, че разследването е започнало от сигнали от чужди служби. Това не е някакъв уникален корупционен процес, който не се е случвал другаде по света.

Той добави, че по случая става въпрос за една развита схема за издаване и придобиване на удостоверения за произход. Тя минава през най-ниските нива на посредници и стига до най-високите нива в агенцията.

Наблюдаващият прокурор по делото г-н Ангел Кънев, добави, чедо момента 4 лица са привлечени към наказателна отговорност, в това число и председателят на агенцията, главния секретар. Най-често гражданите от Западните Балкани и бесарабски българи от Украйна. По-голямата част от лицата, които искат това удостоверение, действително притежават такова гражданство, но хаосът и забавените преписки в агенцията отнема около година. Голяма част от паричните суми са давани, за да се ускори този срок. В същия ден, в който си платят, те са получавали документа.

Стана ясно още, че между 5 000 и 8 000 евро са били получаваните суми на най-ниското ниво. В Кюстендил са намерени пълни бидони с документи. Председателят е имал навика да си поддържа архив с документи от престъпната дейност, отбелязват разследващите.

От прокуратурата уточниха, че са извършени множество процесуално-следствени действия по случая. Иззети са множество доказателства. Те не изключват по случая да има още задържани, обвинени и събрани доказателства.

Гешев бе категоричен, че се работи по пресичане на корупцията по високите етажи на властта. Освен това разкри, че от президентството не са били подавани сигнали за злоупотреби в ДАБЧ. Той уточни, че няма да влиза в противоречие с президента, защото си върши работата, а не се занимава с политика. Нямаме данни за връзка на министър Каракачанов с престъпната схема.

"Повдигнахме обвинения на бивш прокурор от Софийска градска прокуратура. Нямаме притеснения. Имаме амбиция да съберем доказателства за всичко, което е от нашата компетентност", увери Иван Гешев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3531 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2018.10.31 | 17:55

8
СДС-мафия прояде държавата, ЕС дава пари, но храни синята мафия.

2018.10.31 | 17:54

7
Аз съм седесарска пyтка, кога пак ще има контра-протест срещу майките, че от предишния нищо не излезе?
БСП ВИЗИЯ за ОБИРА на БЪЛГАРИЯ

2018.10.31 | 15:55

5
БРАВО НА ПРЕМИЕРА БОРИСОВ ЧЕ ПОМАГА НА СПЕЦОВТЕ ДА СЕ ХВАНАТ ВСИЧКИ МИШКИ НА ДПС/БСП/НДСВ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ИСТОЧВАЛИ БЪЛГАРИЯ

МАМИЦАТА ВИ МРЪСНА БЕСЕПАРСКА А КОЛКО ДЕЦА УНИЩОЖИХТЕ СЪДБИТЕ НА МНОГО ДЕЦА СЛЕД КАТО ОТКРАДОХТЕ НА ХОРАТА ХЛЯБА СЯ ПРОТЕСТИРАТЕ УЖАСНО БИЛО А НА НАС НЕНИ ЛИ Е УЖАСНО КАТО ЗАБОГАТЕВАТЕ НА БЕДНИТЕ И ТРУДЕЩИ СЕ БЪЛГАРИ НА ГЪРБОВЕТЕ.БСП ВИ ПОЗВОЛИ ДА ПРИВАТИЗИРАТЕ(ОТКРАДЕТЕ)БЪЛГАРИЯ.И СЕГА ОРГАНИЗИРАТЕ ПРОТЕСТИ ПЛАТЕНИ ОТ БСП/ДПС/СЛАВИ ТРИФОНКАТА ЩОТО ЗАПОЧНАХА ДА ВИ АРЕСТУВАТ И ЗАТВАРЯТ И ЩЕ СТИГНАТ ДО ГЛАВАТАРИТЕ ДОГАН,КУРНЕЛИЯ,ГОЦЕТО,И МНОГО ДР.ЗНАИНИ И НЕЗНАИНИ БСП КРАДЦИ.
АЗ БЕНЧО ,МИТКО ОЧИЧКИТЕ,АРАБАДЖИЕВИТЕ ПЕРАЧИ НА ПАРИ И НАРКОТИЦИ,КАРНОБАТЦКИО МАФИОТ ОТ БСП,БСП БАНЕВИ И ТАРТОРА НА БСП/ДПС ПРОКОПИЕВ ,ОРЕШАРСКИ И ВСИЧКИ ДРУГИ МАФИОТИ СИ ИСКАМЕ ПАРИТЕ ОТ ЧЕРНИТЕ КАСИ НА БСП ОТКРАДЕНИ ОТ КТБ КУРНЕЛИО ТИ НИ ИЗЛЪГА ДАИ СИ НИ ОТКРАДЕНОТО ГАДИНО НА САТАНАТА
Със откредените пари КОЙТО ЩЕ СЪБЕРЕМ от БСП ще бъдат ПОВИШЕНИ ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА И ЗА ПЕНСИ ЩЕ ИМА МНОГО СТЕ ОТКРАЛИ ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ КУФАРИ ЩЕ СЪБЕРЕМ и ще бъде.построен нов затвор за техноипексовата госпожа и всички МАФИОТИ от БСП

2018.10.31 | 17:50

6
Миризлив задник !

2018.10.31 | 15:42

4
Седесарската мафия смуче кръвта на народа.
galina peshtenska

2018.10.31 | 14:52

3
Защо превантивно не е пресечена тази измамна схема, а е трябвало месеци наред Агенцията за българите в чужбина да раздава на хиляди чужди граждани български паспорти по не регламентиран и законов ред...Ще бъде ли отнето българското гражданство на лицата, сдобили се с документи по тази корупционна схема...И кои са държавните и законодателните органи и лица, създавали спокойните условия на престъпниците в Агенцията....За 30 години, хората изобщо не ги интересува вече, че дадени хора ще бъдат сменени с други...След като основният паразит на високо управленско корупционно ниво е жив и работи...

2018.10.31 | 14:39

2
Не е хубаво токутака да се разкриват престъпления

2018.10.31 | 13:40

1
Нека сега се докаже ,кой лъже и кой е участник в и подръжник на престъпността ,корупцията и мафията

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини