Кметът на Гълъбово върти милиони като консултант

share

Близо половин лева е прилапал скандалният кмет на Гълъбово Николай Тонев благодарение на топлите си отношения с вече бившия кмет на Стара Загора Светлин Танчев.

Парите са от контракт, сключен между Танчев и частната фирма “Автобусни превози”. Тонев съвместява поста си на кмет с този на консултант на дружеството, а според бившия зам. кмет на Стара Загора е и реалният собственик на “Автобусни превози”, съобщава “Телеграф”.

Сагата с транспортната фирма започва през 2009 година, когато тогавашният градоначалник Светлин Танчев сключва договор с “Автобусни превози”, която обслужва изцяло както вътрешните градски линии, така и извънградските.

Скандалното е, че контрактът е за цели 10 години. Чрез него в дружеството се налива общинската субсидия, която се полага за превоз на ученици, пенсионери, и инвалиди.

Това обаче явно не е било достатъчно, защото през май 2011 г., само половин година преди да изтече мандатът му, Танчев издава еднолична заповед на “Автобусни превози” да се отпусне допълнителна субсидия от бюджета на общината от 432 000 лева.

Мотивите били, че с тези пари трябва да се покрият разходите за картите на възрастни хора, ученици и инвалиди, които фирмата вози. За същата цел предишни години били заделяни по 100 000 лева. Сумата не е била обсъдена в общинския съвет, нито е предвидена в бюджета на града.

“Аз не работя за пари. Живея при родителите си и те ме гледат. Не получавам и кметската си заплата. На мен ми стига любовта на хората”, каза Николай Тонев, който кара последен модел джип “Мерцедес”, собственост на “Марица -изток транспорт”, на която по думите му бил консултант.

Водещи новини

Още новини