Спипаха двама за телефонни измами

Булфото (Архив)
share

Криминалисти от Хасково задържаха двама мъже, извършили телефонна измама на територията на областта, съобщиха от МВР.

Операцията стартирала, след като на 18 април 61-годишна жителка на село Горно поле потърсила помощ в полицията и обяснила, че е станала жертва на телефонна измама. Изяснено е, че двамата са действали по схемата “съдействие при провеждане на полицейска операция”. Според инструкциите жертвата оставила наличните си 2040 лева на спирка в селото. Веднага било образувано досъдебно производство, стартирали и оперативно-издирвателни действия на териториите на ОДМВР Хасково и Велико Търново, проведени под надзора на прокуратурата. Двамата мъже, на 41 и 55 години, са задържани в павликенското село Бутово и са приведени в РУ Харманли. С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за срок от 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо тях.

Припомняме, че на 21 април т.г. бяха проведени още две операции под ръководството на сектор “Измами” в ГД “Национална полиция”. В тях активно участваха служители на ОДМВР - Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Бургас, Габрово, СДВР и РДГП – Русе. В хода на операциите бяха установени петима участници в измамната схема.

При предприети действия от служители на ОДМВР - Стара Загора и Велико Търново бяха задържани трима рецидивисти - П.З. /35г./ от гр. Горна Оряховица, С.Д. /68 г./ от гр. Габрово, и Я. Я./25 г./ от гр. Ветово, заподозрени в извършени телефонни измами на територията на областите Стара Загора и страната.

Операцията бе проведена под ръководството на Районната прокуратура в Казанлък. Изяснено бе, че тримата са използвали същия сценарий за измама. След доклад на материалите в РП - Казанлък, те са привлечени като обвиняеми. На П. З. и С. Д. са наложени мерки за неотклонение “задържане под стража”, а на Я. Я. - мярка за неотклонение “парична гаранция”. При последвалите претърсвания в обитаваните от тях жилища бяха намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM-карти, парични суми и златни накити.
Същия ден бе реализирана и операция и на територията на Пловдив, Плевен, Габрово и София. Криминалистите на СДВР и областните дирекции задържаха други двама рецидивисти - М.Б./29 г./ от гр. Левски и К.А./26 г./от с. Градище, Плевенска област. Установено бе, че дуото е действало на територията на гр. Хисаря и прилагало идентична схема за присвояване на суми в различни размери. С постановление на наблюдаващ прокурор при РП – Пловдив, М.Б. и К.А. са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.209 от НК и мярката им за задържане е удължена до 72 часа.
По случаите са образувани досъдебни производства, работата продължава под ръководството на прокуратурата.

Водещи новини

Още новини