Бъчварова: Задържаните мигранти са били с регистрация и са спрени на излизане от страната (видео)

Булфото
share

Отговорност на Гранична полиция и МВР е да се въведе ред на границата. Дали сме указания към местните власти и населението как да се действа, когато установят присъствието на хора, които не познават. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова в ефира на БТВ.

По думите й в такива случаи първо трябва да се уведомят компетентните органи. „След това Гранична полиция има правомощията да установи какви са тези хора, дали имат нужда от помощ и да им осигури статут. Ако се наложи да бъдат спрени, местните хора трябва да се опитат да им обяснят да останат и да изчакат Гранична полиция, която да поеме своите функции. Това е начинът, по който трябва да се действа“.

На въпрос относно действията на ловците мигранти, Бъчварова коментира: „Допускат се някои изключения, когато става въпрос за установено престъпление, но в конкретния случай не е установено такова. Арести могат да извършат единствено от Гранична полиция. МВР работи с доброволци, когато се касае за природни бедствия. Всеки, който иска да помага работи заедно с органите на МВР, а не самостоятелно. Помощта от гражданите е съществена за нашата работа, но тя трябва да е в рамките на закона. Призовавам всеки, който иска да подпомогне Гранична полиция, да се свърже с нас и да решим как да стане това“.

„Самото задържане е форма на справяне с този проблем“, убедена е Бъчварова. „Полагаме всички усилия на всички етапи от предвижването на тези хора. Задържаните хора са с регистрация и са спрени на излизане от страната“, съобщи още тя.


 

Водещи новини

Още новини