Четирима задържани заради месото с антракс, спешна дезинфекция на заведения и магазини във Варна (об

Getty Images/Guliver
share

Четирима души са задържани по случая с разпространението на антракс във Варна, съобщи късно снощи началникът на полицията в града комисар Даниел Пашов след заседание на кризисния щаб. По думите му арестуваните са от Варна и областта.

Материалите по случая са предадени на Окръжна прокуратура. Пашов не посочи дали има образувано досъдебно производство и какво обвинение евентуално ще бъде повдигнато на задържаните.

След заседанието на щаба стана ясно още, че по предварителни данни има близо 30 обекта, в които е разпространено месо от транжорната в квартал "Аспарухово", по чието оборудване и плотове бяха открити спори от антракс. Какви количества месо от цеха са разпространени за сега не е ясно.

Акция по спешна дезинфекция на заведения и магазини срещу зараза с антракс се проведе тази нощ във Варна. След заседание на Кризисния щаб в Областна администрация след полунощ броят на рисковите обекти, в които са доставяни съмнителни месни продукти, бе сведен до 23, съобщава Нова телевизия.

Сред тях има заведения в курорта Златни пясъци, по Крайбрежната алея на Варна, в Кранево и Бяла, обекти за бързи закуски, магазин и два хотела. Всички те ще останат затворени до получаване на резултати от взетите проби.

В обектите ще бъдат разлепени информационни мaтериaли, а техният списък ще бъде публикуван в сайта на Областна администрация - Варна и на Агенцията за безопасност на храните.

Зaрaзaтa тръгнa от цех във Вaрнa, в който е било обрaботвaно месо от крaвaтa, чийто стопaнин починa от aнтрaкс в село Млaдa гвaрдия.

„Всички обекти са дезинфекцирани. В момента още два се обработват. Обектите остават затворени", обясни областният управител Стоян Пасев в директно включване от мястото, където се намира транжорната, разпространила рисковото месо в търговската мрежа.

„Много лица твърдяха, че месото е дошло именно в тази транжорна. Но собственикът до последно отричаше, че има такова месо. Затова решихме да вземем проби от повърхностите", заяви представителят на Българската агенция по безопасност на храните д-р Денев.

Той уточни, че не е било възможно това да се случи по-рано, защото според законодателството трябвало да има някакви нередности, за да бъде затворен обектът.

Водещи новини

Още новини