Вучков: "Червеите" ще станат публично достояние в понеделник

share

Ще направим дискусия в Министерския съвет, след което ще предложим фигура за главен секретар на МВР на президента. Гарантирам, че няма да има полицейщина. Това ще бъде човек, който идва от кариерата. Това каза вътрешният министър Веселин Вучков в предаването "Лице в лице" по БТВ.

С Лазаров работя в рамките на закона. Той се старае, рано е за оценка. Конкретните имена трябва да отговарят на критериите, които посочих. С г-н Борисов по тази тема не сме говорили. "Орешарски ги е карал да правят глупости и сега трябва да му се търси сметка", коментира Борисов от Брюксел.

Аз не мога да си представя как може да се дадат разпореждания, които противоречат на закона и морала. предполагам, че става дума за разработката "Червеи". При всички случаи е трябвало да се спазва законът. Към онзи момент е имало подпис на вътрешния министър, но липсва такъв на главния секретар, което говори, че той не е бил наясно с разработката. Аз не разбрах каква е била целта на разработката "Червеи" и това ме притеснява. Тревожи ме, че е било позволено дори да се подслушва "автоматизирана информационна система". Оставена е една отворена врата до масивите на МВР и то без пазач, описа образно операцията Вучков.

Имало е разрешение, но какво е правено конкретно не мога да ви кажа. Министър Йовчев беше изнесъл един доклад на КСНС при президента, в който казваше, че повечето граждани били мотивирано протестиращи. Интересно е откъде е имал подобни данни, каза настоящият вътрешен министър.

По темата "Лясковец" Вучков цитира думите на Лазаров, че операцията е провал, и аз ще се съглася с него. Тя хвърля сянка върху цялата структура. От професионална гладна точка тя е провал, посочи Вучков.

Ако не направим реформите нищо добро не ни чака. Струва ми се, че сме на прав път. Няма да се съглася на сделки в името на спокойствието си. Затова съм влязъл в политиката, за да променя нещата. Много ми е неприятно, че трябва да се моля на финансовия министър, затова, че нямаме консумативи, а в същото време да плащаме за проспани афери, призна Вучков.

Вътрешният министър увери, че в името на консенсуса са били приети предложения на БСП по новия закон за МВР.

В ДАНС са констатирани драстични нарушения. В понеделник ще запознаем обществеността с изводите от доклада ни, обяви Вучков по повод 300-те дни незаконно подслушване. Министърът недоумява защо след като е нямало резултати от подслушването е поискано удължаване. Институциите ще трябва да отговорят на това кой е виновен и какъв е замисълът. Целта ни е в бъдеще подобни инциденти да няма. Ние в МВР също ще си направим съответните изводи. СРС-тата са ценен способ, но тогава когато ги ползваш целенасочено. До тях се прибягва само, ако не можеш да събереш информация по друг начин.

Вучков е категоричен, че това, че някой е бил министър не го освобождава от отговорност.

 

Водещи новини

Още новини