Рашков: "Червеите" вече са в прокуратурата

share

Извършихме проверка по разработката "Червеи". Не успяхме да установим фактите, които обикалят публичното пространство. Проверка беше направена и в МВР. Извършили сме документална проверка и сме разговаряли със служителите, имащи отношение по разработката. Нарушенията, които установихме са осем. Това каза е шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Той призна, че е налице неглежиране на заповедтта за използване на СРС, наредена от прокуратурата. Било е допуснато подслушването да продължи много по-дълго над заявения срок. Освен това съдът, поискал подслушване, също е извършил нарушение, защото не е упражнил достатъчен контрол, посочи Рашков.

Той съобщи, че от вчера прокуратурата е изискала материалите по разследването и тя ще установи има ли виновни или не.

Той призна, че има документи с невярно съдържание, което е установено от Бюрото по контрол на СРС. Факт е, че някой си е затварял очите и се е надявал, че няма да се стигне до проверка. Органите, които прилагат тези техники трябва да упражняват контрол по тази дейност, но той не е бил осъществен. ДАНС също не е упражнил контрол върху подслушванията, извършени в структурите й, категоричен е Рашков.

Искането за подслушване е дошло от МВР, но това е станало през главата на главни9я секретар Светлозар Лазаров. Той изобщо не е бил питан дали да се подслушва или не, убеден е Рашков. "Червеите" са използвани без да се информира главният секретар на МВР. Документално след това подслушване няма никакви резултати. Надявам се тези документи да не се съхраняват на друго място, отбеляза той. Надлимитното подслушване е било разрешено от съдия от СГС.

Подслушване на протестиращи граждани няма, посочи Рашков. Тази разработка не е била насочена срещу граждани. Не знам защо ген. Атанасов твърди това, може би има друга информация.

Водещи новини

Още новини