Измамници взели над 40 000 лева в Шуменско за година

share

Жители на Шуменска област са дали над 40 000 лева на телефонни измамници през 2014 г., съобщиха от ОД на МВР-Шумен.

През миналата година в шуменската полиция са получени 25 съобщения за измами, извършени по телефона. Най-често жертвите на измамниците са се отзовали на молби за помощ за операция или скъпоструващо лечение на техен близък.

Криминалните деяния от този вид са 16 и съставляват 59% от извършените телефонни измами. В три от случаите измамите са свързани с получаването на ценна колетна пратка. При една от измамите е обяснено на потърпевшата, че е спечелила награда и трябва да закупи ваучери за да я получи.

Регистрирана е и измама след обаждане на "служител от полицията", който искал пари за освобождаването на задържан близък.

Средната възраст на измамените по телефона в Шуменско през миналата година е 71 години. Над 70% от потърпевшите са жени. Най-възрастната от тях е на 89 години от град Нови пазар. Тя е предала 4000 лева за "лечение" на близък.

Общо 19 от регистрираните 25 телефонни измами са станали в градовете от областта, от които девет - в Шумен. От полицията напомнят на гражданите, че когато получат обаждане по телефона с искане да дадат пари под различен предлог, да позвънят на телефон 112, да се свържат с близките си, да не се съгласяват да дават пари на непознати, да не съобщават лични данни (имена, ЕГН или адрес) и информация за банкови сметки.

Водещи новини

Още новини