Ало-измамници набират мулета от авто сайтове

  • 11 февруари 2014 06:26

  • 1861
  • 1
Ало-измамници набират мулета от авто сайтове
©

Телефонните измамници започнаха да набират мулета сред обявите за продажби на коли. В авто сайтовете имало много и различни телефони, които ги улеснявали при избора на носител на парите от поредния измамен старец.

Друг похват на мошениците бил да наемат таксиметрови шофьори, които да отидат до дома на пенсионера и да им занесат парите му. В повечето случаи мулето изобщо не подозирало, че участва в престъпление, пише "Монитор".

При обявите за продажба на автомобили измамниците първо лъжели, че се интересуват от колата, но по-късно в разговора предлагали на продавача да изкара малко лесни пари. При всяка измама мошениците разпределяли много стриктно ролите си, съобщи говорителят на районна прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. Един плачел в слушалката, друг се правел на лекар, а трети на полицай в зависимост от конкретната история.

„Целта им е хората да бъдат поставени в стресова ситуация, при която да действат нелогично. Защото нелогично е да увиеш във вестник 10 000 лева и да ги дадеш на непознат. Имахме случай с трудноподвижна жена, която хвърли парите през терасата си”, каза Илиев.

Практиката на измамниците е да звънят на стационарни телефони, тъй като така по-лесно попадат на доверчиви възрастни хора, било потвърдено и при последните две акции срещу телефонни измамници. „Проведени са две операции – на 17 януари в Горна Оряховица, в квартал „Калтинец” и в село Камен, община Стражица.

Първоначално са били задържани общо 16 души”, каза главният секретар на МВР Светлозар Василев. Той уточни, че от 1 септември 2013 г. до момента има регистрирани 50 телефонни измами и около 150 опита. При двете операции от началото на тази година са иззети 70 сим карти и телефони

като ще се търси връзка между двете престъпни групи. Те са успели да дръпнат от наивни старци общо 36 000 лева. Действали са в Пловдив, Асеновград, Първомай, Стамболийски, Пазарджик, село Виноградец, Карабунар, гр. Костенец, Кюстендил и други населени места в страната, каза директорът на ОД на МВР Пловдив гл. ком. Пламен Узунов. Предвидените в закона наказания за измамите са от 1 до 6 години затвор или ако бъде установен рецидив – до 10 години затвор.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1861 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ddddd

2014.02.11 | 08:46

1
Svetlozar Lazarov mai se kazva choveka !

Добави коментар

Водещи новини