Мистериозна смърт на момиченце в социален дом

share

Момиченце на годинка и два месеца е издъхнало при мистериозни обстоятелства преди седмица в дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) във Видин. Тежкият случай бе потвърден от социалното заведение, прокуратурата и Регионалната дирекция за социално подпомагане, съобщава "Труд".

Малката Никол Русинова е открита мъртва около 13 ч на 7 януари в леглото си от персонала на дома. „Детенцето е починало по време на следобедния сън”, каза директорката на ДМСГД д-р Мария Кръстева. Тя поясни, че все още няма официалния резултат от аутопсията и по първоначални данни момиченцето се е задушило и издъхнало от асфиксия след погълната храна.

Запознати със случая разказват, че във фаталния ден няколко дечица в дома, сред които и Никол, били третирани срещу въшки. При процедурата с мазила срещу гадините е използван и найлон, с който били завити главичките на децата. Това породило съмнение, че не е изключено найлонът да се е смъкнал от главата на Никол и тя да се е задушила. При опита си да вдиша глътка въздух детето паднало от леглото и получило и травма на главата. За такава травма сочи и аутопсията, чиито резултати станаха ясни на 14 януари. Извършената експертиза е показала, че смъртта на детето е в резултат на механична асфиксия следствие на оток от черепно-мозъчна травма.

През краткия си живот малката Никол била изоставена на грижите на баби и лели във видинското село Карбинци. Майка му е в Италия, а бащата - в затвора.

За случая с изоставеното момиченце социалните научили в края на ноември миналата година. Заради смъртта на детето в дома е започнала проверка.

Окръжната прокуратура във Видин е образувала досъдебно производство по случая.

Водещи новини

Още новини