Шаламанов: Има риск от терористични атаки в страната ни

share

Очакванията ни са за нарастване на бежанската вълна. Турция е пред затваряне на границите си. В тази атмосфера като съседна страна и ние трябва да вземем мерки. Това каза военният министър Велизар Шаламанов пред БТВ.

Границата ни се охранява, но тя вече не е наш приоритет, посочи министърът. Министерство на отбраната имаше за задача само да инсталира съоръжението.

Военният министър определи като некоректни твърденията, появили се в пресата, че България влиза в коалиция срещу Ислямска държава (ИДИЛ) и готви сухопътна операция. В същото време той потвърди, че страната ни ще предостави хуманитарна помощ и предоставянето на оръжие. Страната ни ще изпрати на Ирак около 2000 автомата, картечници и боеприпаси, за да подсили армията си.

Въпросите на Хекимян леко ядосаха военният министър и той попита директно дали одобрява рязането на глави на невинни хора. При тази борба срещу тероризма най-важно е споделянето на ценности. Решение за участие в сухопътна операция срещу ИДИЛ няма и не е искано от страната ни. Военният министър уточни, че армията ни в момента наброява 30 000 души. Към момента нямаме авиация, която да отговаря на стандартите на НАТО - те са от времето на Варшавския договор. Новите самолети, които страната ни е закупила все още не са сертифицирани, уточни Шаламанов.

Действията на Русия дестабилизира региона и поставя България в икономически риск, поради това се наложи да изразим позиция. Военният министър отбеляза със съжаление, отбеляза Шаламанов.

На въпрос дали страната ни е застрашена от терористи, военният министър посочи, че има потенциален риск. След като бяхме свидетели на терористична атака на територията на страната ни и засилената бежанска вълна, страната ни е под риск, трябва да сме готови, посочи военният министър. Дали в страната ни има терористи могат да кажат само службите. Издадените указания за действия при терористична атака са добри превантивни мерки.

Водещи новини

Още новини