Малка армия от 400 цигани била готова да тръгне за Варна

share

400 роми от село Каменар цяла вечер са били в готовност да се притекат на помощ на жителите във варненската циганска махала „Максуда”, накъдето се насочи протестното шествие вчера. Тълпата е била задържана от органите на реда и се е разпръснала час и половина след полунощ, съобщи шефът на полицията в морската столица комисар Димитър Димитров.

23 души, сред които трима непълнолетни и едно момиче, са задържани по време на шествието във Варна. Арестуваните е трябвало да бъдат повече, но белезниците на полицаите не стигнали. Те съборили на земята някои от протестиращите, но част от тях успели да избягат, каза Димитров.

Задържаният кандидат за кмет Костадин Костадинов е освободен от Първо районно управление в 23:30 ч. Причината за ареста му е „участие в нерегламентирано събиране”, обясни полицейският комисар и добави, че срещу Костадинов не е имало нищо лично, а униформените не са знаели, че става въпрос за кандидат-кмет. Срещу останалите задържани Районната прокуратура ще преценява дали да повдига обвинения.

Полицията няма данни за пострадали граждани и повредено имущество след шествието. Ранен е служител от IV РПУ, който е бил ударен от камък. Директорът на полицията опроверга слуховете за ранено лице в квартал „Аспарухово” и за изпочупени автомобили. Заселено полицейско присъствие е имало през цялата нощ в ромските махали „Максуда”, в кварталите „Аспарухово” и „Владиславово”, както и в село Каменар. По думите на Димитров то ще продължи „колкото е необходимо”. Три сигнала за пожари в „Максуда” са получени в понеделник вечерта. Те са били за запалено сметище и за контейнери за боклук.

Действията на подчинените си Димитров определи като „толерантни и професионални”, а използваната сила били „с мярка”. Според комисаря шествието е било мирно, когато е тръгнало от Катедралата. След като протестиращите се насочили към „Максуда”, то обаче се превърнало в „етнически конфликт и опит за саморазправа”.

„Бяхме на крачка от сериозно нарушаване на обществения ред, когато 400 души стигнаха до ул.„ Георги Пеявичевич” и бяха в непосредствена близост до „Максуда”. Бяхме принудени да ги спрем и разпръснем”, каза още Димитров. Той нямал информация за нов протест днес, подготвян в социалните мрежи. Всички, които се включат в него, ще бъдат участници в нерегламентирано събитие, предупреди комисарят.

Водещи новини

Още новини