Младежи опитали да подпалят къщи в пловдивската Аджисан махала

Булфото
share

След края на снощния протест в Пловдив група младежи са тръгнали към Аджисан махала и са направили опит да хвърлят две горящи факли към къщите в махалата.

Полицията, която е проследявала протестиращите, е предотвратила това и младежите са били задържани, съобщава "Фокус", като се позовава на Антон Карагьозов – председател на фондация „Рома”. По същото време роми от кв. „Столипиново”, разбрали за случилото се, се събрали на ул. „Крайречна” и въоръжени били в готовност да се защитят, каза Карагьозов.

По негова информация, младежите се готвили да отидат и към кв. „Столипиново”. Засиленото полицейското присъствие в квартала не е допуснало това. До късно снощи директорът на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Тодор Чонов и началникът на „Охранителна полиция” в града Тодор Гребенаров съобщаваха, че всичко, което се говори за нападение на ромските махали са слухове, с които някои лица провокират ромите, за да трупат дивиденти.

Карагьозов каза, че в с. Катуница хората не се обявяват срещу ромите, а само срещу един човек – Кирил Рашков. Самата ромска общност в селото дори е била на погребението на 16-годишния Павел вчера. На погребението са били и братовчедите на Кирил Рашков, с които всички от селото поддържали добри отношения.

Възрастни жени от селото разказаха, че проблемните внуци на Рашков са израснали като техни съседи, но след това са станали заядливи и нападателни.

Обстановката в с. Катуница и в Пловдив е спокойна към този час.

Водещи новини

Още новини