65-годишен мъж от Смолян е с опасност за живота след консумация на диворастящи гъби.
Това каза д-р Таня Дилова от Отделението по анестезиология и интензивно лечение – ОАИЛ в Смолянската болница, цитирана от радио Фокус. Той е постъпил в лечебното заведение на 15 август като е консумирал гъбите два дни преди това. По думите на д-р Дилова, състоянието на пациента е стабилно към момента, но тежко. „По принцип при гъбите, които са с дълъг латентен период - от момента на консумацията до появата на появата на симптоми, ситуацията се усложнява. Когато са минали повече от 24 часа и колкото по-късно се появяват симптомите след консумацията толкова по-тежко е състоянието на пациента”, обясни д-р Дилова. Тя посочи, че в момента мъжът е в стабилно състояние, но чернодробните му проби са притеснителни и затова е под наблюдение и лекарите в ОАИЛ провеждат активно лечение, насочено към евентуална чернодробна недостатъчност.