Пуснаха тарторите на "Люлинската банда"

Булфото
share

Тартори от т.нар Люлинска банда вече са на свобода, пише в. "Стандарт".

Най-добрият автокрадец Иван Ценков-Турчина и спецът по заглушаване на СОТ Васил Тодоров-Заека са по домовете си.

Те и още 8 лидери на банди бяха задържани при зрелищната операция "Защитените" на 1 срещу 2 юли. Тогава "Люлинската банда" се опита да обере трезора на ДСК в София на площад "Александър Батенберг". Обирът пропадна, след като се е задейства допълнително инсталиран СОТ и бандитите бяха сгащени от екип на "Криминална полиция", който ги дебнел от месеци. Тогава всички те се опитаха да офейкат, но неуспешно.


За тартор на групата е сочен Михаел Николов-Кривия. Той подбрал останалите деветима бандити и заедно планирали обира. Петър Николов-Крадеца, Николай Стойков-Куфара, Любомир Крумов-Гъзара, Стоян Иванов-Мозъка, Александър Василев - Саше Кюстендилеца, Илиян Вандов-Хрътката, Иван Ценков-Турчина, Васил Тодоров-Заека и Кирил Чавдаров са все известни имена от ъндърграунда. Няколко от тях се включили в рисковото начинание, въпреки че самите те били лидери на групи взломаджии. На 12 юли Софийският апелативен съд потвърди решението на градския и десетимата задържани останаха зад решетките.

През август обаче Иван Ценков-Турчина, който подсигурявал групата с крадени автомобили и бил шофьор на една от колите при удара и близкия до Куфара Васил Тодоров-Заека, вече са с по-леки мерки за неотклонение. Разследващите са силно притеснени от този факт, защото членовете на "Люлинската банда" били готови да плащат колкото и където трябва, за да се измъкнат, твърдят запознати. Опитът на варненските магистрати от 2006 г. със Саше Кюстендилеца и Бранимир Иванов-Брано също потвърждавал, че се предлагат крупни суми, за да бъде "смачкано" делото срещу тях. Разследващите подозират, че и сега групата ще опита да "пробие" някъде по веригата. За членовете на "Люлинската банда" било неотложно да излязат от ареста. Загубите им в техника и авторитет след провалената операция "Защитените" били огромни.

Водещи новини

Още новини