Девет души в ареста след акция на МВР в София

share

10 престъпления са разкрити, а девет души са задържани мащабна полицейска операция на територията на ОД МВР-София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцент в работата на криминалистите били противодействието на кражбите на части и вещи от автомобили, обирите на домове и вили, кражбите на кабели от електропреносната мрежа.

В хода на акцията в Софийско били проверени над 60 уязвими места и сборища на активния криминален контингент, около 140 увеселителни, атракционни и крайпътни заведения, 10 компютърни и игрални зали, 20 обекта за изкупуване на черни и цветни метали.

Направени са над 400 рутинни проверки на превозни средства и техните шофьори и са съставени 85 акта и 60 фиша за различни нарушения на Закона за движение по пътищата. „Засечени" са четирима шофьори в нетрезво състояние.

Полицаи от Своге задържали трима софиянци - Ю.Т. (28 г.), Л.Г. (27 г.) и Т.Ч. (27 г.), докато поливали растения марихуана, засадени в местността "Шагерица" край село Свидня. Изкоренени били над 30 стръка с височина от 60 см до 170 см. Марихуаната била иззета, а тримата мъже - задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

При проверка на сигнал за съхранение на боеприпаси в дома на 54-годишния Н.Т. в с. Ябланица, криминалисти се натъкнали на кутия с 44 патрона калибър 7,62 за пистолет, за които собственикът не могъл да представи разрешително. Боеприпасите били иззети с протокол за доброволно предаване, а по случая е образувано досъдебно производство.

Ботевградски полицаи заловили двама непълнолетни, извършили кражба на метални платна от ограда на обект в индустриалната зона на града. Децата превозвали с количка откраднатото, когато били хванати. Вещите са иззети, а децата - разпитани и върнати на родителите им.

Ботевградски полицаи арестували и двама мъже, отмъкнали голямо количество метални компоненти от бившата топлоцентрала на града. „Засечката" станала, докато двамата превозвали с каруца откраднатите елементи.

Затворник, който е временно освободен поради здравословни причини, е задържан заради откраднати 50 лева от оборота на заведение на гара Елин Пелин.

Други двама, сред които и 12-годишно момче, са хванати от ихтимански полицаи при проверка на пункт за изкупуване на черни и цветни метали в града. Те се опитали да пласират части от преносима бетонобъркачка.

Междувременно са установени и извършителите на кражба на камбаната от храм "Рождество Богородично" в село Живково. Това са С.С. (31 г.), К.С. (25 г.), Й.И. (24 г.) и непълнолетно момче, всички от село Живково. На четиримата били повдигнати обвинения, а на тримата мъже - наложена мярка за неотклонение "подписка". В хода на разследването се установило, че крадците предали камбаната в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в София.

Етрополски икономически полицаи спипали криминално проявен и осъждан младеж да предлага три старинни монети с нумизматична стойност в антиквариат в града. Задържан е и Д.Д. от с. Осиковица, който го придружавал по време на пласиране на монетите. По случая било образувано досъдебно производство.

Заловен е и 21-годишен младеж, при обиска на който били иззети две топчета с по един грам канабис и три семена от същия наркотик. П.Ц. бил задържан в местното районно управление за 24 часа.

При проверка на търговски обект в с. Габер, икономически полицаи от Сливница иззели около 50 литра алкохол без акцизен бандерол и около 70 кутии контрабандни цигари от марките "Роялс", "Ракел" и "ЛД". Срещу собственика на заведението било образувано досъдебно производство.


 

Водещи новини

Още новини