ДАНС пресече канал за трафик на хора и наркотици

share

На 25 април на ГКПП "Капитан Петко войвода" е проведена специализирана операция за пресичане на незаконен трафик на наркотични вещества, съобщи пресцентърът на Държавна агенция "Национална сигурност".

При проверка на влизащ в страната от Гърция лекотоварен автомобил "Мерцедес" с гръцки регистрационен номер, управляван от гръцки гражданин, са открити и иззети: 148 броя полиетиленови пликчета, съдържащи суха тревна маса с общо бруто тегло 0,238 кг., която тестване с полеви наркотест реагира на канабис; светло-бежови твърди гранули с неправилна форма с бруто тегло 0,008 кг, които при тестване с полеви наркотест реагират на метаамфетамин; 18 броя цветни картонени квадратчета, напоени с психотропна субстанция; бяло прахообразно вещество с бруто тегло 0,007 кг, което при тестване с полеви наркотест реагира на метаамфетамин и кокаин; газов пистолет със заличени сериен номер, марка и модел, с два бойни патрона кал. 7х65 мм, от които единият в патронника, а другият в пълнителя.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ДАНС-Хасково за престъпление по чл. 242, ал. 4 от НК.

На 23 април е проведена специализирана операция на Държавна агенция "Национална сигурност" под ръководството на Специализираната прокуратура и във връзка с молба за правна помощ от Белгия, касаеща случаи на трафик на хора с цел трудова експлоатация. Извършени са претърсвания на четири адреса в столицата и в страната, като са иззети доказателствени средства (трудови договори, фактури от извършени плащания между български и чуждестранни търговски дружества) и др. документи, свързани с молбата за правна помощ. Установени и разпитани в качеството на свидетели са над 10 български граждани на територията на цялата страна.

Специализираната операция е в рамките на разследване, водено паралелно на териториите на България, Белгия, Холандия и Румъния и обхващащо чуждестранни граждани и търговски дружества, както и свързаните с тях физически и юридически лица. Действията по разследването продължават, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини