Борислав Манджуков имал неуредени сметки с украинци (обновена)

Булфото
share

Тече втори оглед на мястото, където снощи бе застрелян варненският бизнесмен Борислав Манджуков.

Малко след 20 часа в понеделник 39-годишният мъж беше намерен в безпомощно състояние на входа на сградата, в която живее, в столичния комплекс "Бокар" на бул. "България". Действията на криминалистите снощи продължиха до малките часове на нощта, а около района на инцидента бе отцепен широк периметър.

По първоначални данни от полицията Манджуков е починал от огнестрелни рани, но според неофициална информация мъжът е бил намушкан и с нож, информира Дарик.

Името на Манджуков нашумя през лятото на 2012 г., когато при акция на МВР бе заловена престъпна група за незаконен трафик на цигари. Тогава бяха задържани общо седем души, сред които и варненският бизнесмен.

През 2003 г. пък бременната тогава приятелка на Манджуков бе отвлечена пред къщата им до двореца "Евксиноград" и дни по-късно мистериозно върната. Предполага се, че варненецът е платил откуп от 500 000 долара в замяна на жена си.

Името на Манджуков се свързва с верига чейндж бюра, заложни къщи и поп-фолк заведения в морската столица. Той има регистрации в полицията за ДДС измами, укриване на данъци и сключване на измамни сделки

Борислав Манджуков имал неуредени сметки с украинци. Той планирал разкриването на верига заведения в Киев, Москва и София още преди две години. Мащабният проект щял да се финансира от украинска и руска страна. Дори два от клубовете - в Киев и Москва били отворили врати и работели с пълна пара, съобщава "Фрог нюз", позовавайки се на източници от службите.
В същото време Манджуков имал проблем с българска банка, в която имал депозирана голяма сума пари. Банката обаче отказвала да му ги даде заради представени от него документи с невярно съдържание и невъзможност да посочи произход на парите. Той водел дело срещу финансовата институция. Негови познати от червените среди обещавали да му помогнат да си изтегли парите, с които възнамерявал да покрие някои свои задължения към български и чужди партньори.

Всъщност по-късно се разбира, че част от парите на собственика на заведенията "Версай" и "Верту" във Варна и София не са от печалбата на заведенията му, а от измами с ДДС. Разследване на НАП и прокуратурата показва, че Борислав Манджуков е спечелил около 10 млн. лв. чрез 36 фирми. Голяма част от тях били кухи, а използването им е единствено с цел да се източи ДДС.

Преди две години Манджуков пътувал често до Дубай. Според ченгета, там той се срещал с руски бизнесмени, които инвестирали у нас чрез подставени фирми и лица. Той бил избран да отговаря за някои от обектите, които харесвали руснаците.

39-годишният Манджуков не криел, че се познава отдавна с бившия икономически министър от времето на тройната коалиция Петър Димитров. Хвалел се и с други връзки в столетницата. Не криел, че е спонсорирал партията. Когато обаче бе арестуван преди година и половина за ДДС измами, социалистите отрекоха да имат нещо общо с него.

Водещи новини

Още новини