Роми крадат ток с кабел от завод в Самоков

Булфото
share

Разследване на Нова телевизия откри кабел, който води от стар завод от социалистическо време до ромския квартал и захранва къщите там. Според свидетели, водеща фигура тук е Сашо Водката, близък на някои ромски лидери от региона.

Собственикът на бившия завод се страхува да говори, въпреки че знае за кражбите на ток от предприятието. Когато журналистите скъсват кабела, токът спира в около 20 къщи в ромския 7-ми квартал в Самоков.

Прилагат се и други хватки – от законно закачени за мрежата консуматори се изтегля кабел, от който се захранват много къщи в квартала. Според местни роми обаче само привилегировани имат право на такива номера.

Държавата остава съвсем безпомощна пред крадците на ток или просто не иска да си има неприятности, смятат разследващите журналисти. Проблемът в Самоков не е от вчера, но поради незаконното строителство, повечето от живеещите тук роми не могат да станат редовни платци на ток.

В проблема се замесени и политически мотиви - едни твърдят, че "Евророма" прибира парите от незаконния ток, други - че Александър Методиев е ръководител на незаконното енерго.

Водещи новини

Още новини