ЕС притиска МВР да внедри 4 пъти по-скъпа информационна система

Булфото
share

МВР се нуждае от допълнителни 5 млн. лв., за да оборудва граничните пунктове със система, чрез която да се правят проверки на паспорти с биометрични данни, показва постановление, качено на сайта на МВР, пише "в. "Сега".

Оказва се, че тези пари не са заложени в бюджета на ведомството и затова вътрешният министър Цветлин Йовчев ги иска от бюджета.

Чрез тази система България може да получава достъп до базата данни на европейските служби, а те - до нашата. По този начин справка по паспорта с биометрични данни ще може да се прави на територията на целия Европейски съюз.

Такива гишета работят от 2012 г. само на летище София, но тъй като базата данни не е свързана с тези на останалите страни от ЕС, се проверяват само българските граждани.

Миналата година МВР е обявило обществена поръчка за 1.2 млн. лв., но тя е прекратена заради липса на оферти. Впоследствие е поръчано ново пазарно проучване, а резултатите от него показали, че системата трябва да се оскъпи над 4 пъти.

Спешното искане на средства се налага, заради пристигнало писмо на Европейската комисия, в което се напомня, че България не изпълнява решение за въвеждане на системата. Страната ни има два месеца, за да отговори на критиките на комисията.

Водещи новини

Още новини