Срам! Няма виновни за смъртта на младеж пребит до смърт в Студентски град

share

Няма виновен за смъртта на 24-годишния Борис Киряков, който починал след побой пред дискотека в Студентски град през юни м. г. Това е заключението на държавното обвинение засега.

Прокурорът Ангел Попколев от Софийска градска прокуратура е прекратил досъдебното производство, водено срещу обвиняемия Любомир Данев, съобщи братът на починалото момче от Гоце Делчев Стоян Киряков. “Не приемам, че брат ми сам е паднал и е получил наранявания на три места по главата, от които е починал. Бях на мястото на инцидента и съм категоричен, че Борис бе пребит”, каза Стоян.

Той се зарича, че докрай ще се бори за истината и за наказание на виновника. На 28 юни м. г. Стоян празнувал 21-ия си рожден ден в квартирата си в “Младост 1” в столицата с десетина приятели и брат си Борис. Докъм полунощ имало купон в домашна обстановка. После решили да отидат и на дискотека. Цялата компания пристигнала с таксита до заведението “Мегаденс център”, където продължили да се веселят.

Според разследването Борис започнал да закача седящи на съседна маса няколко момичета, които повикали охраната. След молба от гардовете да не притесняват девойките разправията приключила. “Не сме закачали момичетата, просто едно момче от нашата компания отиде на съседната маса и каза “наздраве”. После всичко приключи. С никого другиго не сме се карали”, спомня си Стоян.

Твърди, че около 3 ч той, неговата приятелка, брат му и още 3 момчета тръгнали да се прибират. Извикали таксита на паркинга пред заведението. Тогава ги нападнали няколко непознати момчета. Започнали да ги блъскат и удрят с юмруци. Стоян загубил съзнание и му се губят моменти.

Малко след това двамата с брат му били откарани в “Пирогов”. Той се възстановил бързо, но брат му бил с тежка черепно-мозъчна травма и въпреки усилията на лекарите седмица по-късно починал, без да дойде в съзнание.

“Медиците ми казаха, че няма как при падане да се получат такива травми по черепа на брат ми. Личеше си, че по лицето му има следи от удари”, каза Стоян. Няколко дни по-късно полицията залови 23-годишния Любомир Данев, а прокуратурата му повдигна обвинение по чл. 124, ал.1 за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда.

Обвинението е, че чрез удар с ръка е причинил контузия с оток в лявата челна област на главата, като настъпилата смърт е в пряка връзка с нанесеното увреждане. След задържането на Данев му бе определена мярка за неотклонение “подписка”.

В хода на разследването, продължило няколко месеца, са разпитани 46 свидетели от заведението, охранители и таксиметрови шофьори от пиацата. Според показанията на част от тях Борис сам е тръгнал към непознатата компания на паркинга пред заведението, за да се разправя. Свалил тениската си и започнал да вика: “Дайте да убием тези! Вадете калашниците от колата.”

Приближил се и до Любомир Данев. Замахнал с юмрук към него, който вдигнал ръка да се предпази. Според свидетел от замаха си Киряков се е завъртял и е паднал по гръб. Друг от компанията пък твърдял, че Данев е бутнал Борис и той паднал на главата си.
Експертизите са категорични, че смъртта е настъпила вследствие на черепно-мозъчна травма с развили се усложнения.

Водещи новини

Още новини