10 банди таршат апартаментите в София

share

Поне 10 организирани престъпни групи тарашат жилищата в столицата, а в последните отпускарски седмици се е развихрила нова вълна от нагли удари, пише „Всеки ден" позовавайки се на информация от полицията. Крадат предимно пари, лаптопи и мобилни телефони, но вече има случаи, в които бандитите опразват дори фризерите със зимнина в атакуваните от тях апартаменти. Преди десетина дни две съседни жилища в столичния квартал „Люлин" били ошушкани по едно и също време. Собствениците им били на почивка на море и се наложило да се приберат по спешност, тъй като им звъннали от МВР.

От апартаментите им било изнесено абсолютно всичко - миялни машини, телевизори, перални, лаптопи и бижута. Бил опразнен и фризерът със замразени зеленчуци и месо, дори бурканите с лютеница, които хората си били подготвили за предстоящата зима. За да замаскират следите, бандитите полели подовете на жилищата с червено вино. Така освен че останали без вещите си, домакините трябвало да се борят и с петната. „Залели са с вино, тъй като в подобни случаи на място се води следово куче, което да тръгне по миризмата на престъпниците. В случая миризмата им е била елиминирана с вино. Понякога заливат и с белина, което е още по-неприятно за обраните граждани", обясниха за „Всеки ден" от полицията. За обирите на двата апартамента в „Люлин" вече има и заподозрени. Няколко дни след наглите кражби известен столичен апаш е хванат да разбива апартамент в съседен блок и е арестуван. „В момента се работи по установяване на съпричастността към обирите на двете жилища, както и по установяването на съучастниците му", лаконични бяха разследващите.

И въпреки дързостта на последните два обира от полицията отчитат 100 домови кражби по-малко в София в сравнение с миналата година. „За 2012 са били извършени 1525 домови кражби, а за 2013 година са 1412", сочи статистиката на МВР. Основният проблем си остава „ние ги хващаме, те ги пускат", а причината е, че задържаните крадци, на които са повдигнати обвинения, сключват споразумения със съда, признават си вината и получават присъда под предвидения в закона минимум. Това означава, че реално за това, че са обрали един или няколко апартамента, бандитите лежат по 2, максимум 3 години зад решетки. После излизат на свобода и се връщат в занаята.
Последният случай на сключено със съда споразумение е отпреди наколко месеца. Става дума за легендарния столичен апаш Николай Стефанов - Големия Олимпиец (45 г.).

През юли миналата година той и аверът му Ивайло Иванов-Кокала (49 г.) бяха заловени минути след като свиха каса с близо 5 бона оборот от книжарница в подлеза на Софийкия университет „Свети Климент Охридски". Двамата оглеждали повече от месец обекта, като многократно влизали като клиенти, за да установят къде се намира касата и каква е. На 23 юли 2012 година двамата премахнали стъклопакета на книжарницата и взели касата, без да знаят, че са наблюдавани от ченгетата

Минути след успешна кражба Кокала и Олимпиеца са заключени с плячката си. Големия Олимпиец е възпитаник на легенрадния люлински крадец Йордан Цонков-Джиджи. Прякора си получава заради страстта си към каране на колело. Има син - Иван Стефанов - Малкия Олимпиец, който е посветен в кражбите още 11-годишен. Наследникът има над 150 криминални регистрации и 10 присъди зад гърба си, а според полицията може да отвори коя да е ключалка за 8 секунди.

Ключарите помагат и на МВР, и на апашите. В борбата на МВР срещу домовите кражби основна роля играят и родните ключари. Добросъвестната част от занаятчиите помагат на полицаите и когато се разбере, че някой от колегите им помага на престъпни банди, които тарашат жилища, го предават на компетентните органи. Преди няколко години дори майстори ключари поискаха всеки един от тях да бъде заведен на отчет в полицията, за да може да упражнява професията. Искането бе като предпазна мярка срещу ключари измамници, които според добрите в занаята се множат прогресивно.

Пример за такъв ключар е кюстендилецът Александър Емилов-Сашето, който бе сред десетимата задържани при операция „Защитените" в столицата през 2011 г. Сашето заедно с банда си, специализирала се в обири на банки и помещения, охранявани с електроника, попадна в полицейския арест по време на обир на клон на Банка ДСК в центъра на София. Преди няколко месеца при спецакция на родната полиция във Велико Търново отново бе заключен ключар, който помага на крадци.

Зачестяват и обирите на домове, докато собствениците им са си вкъщи. „Прибирате се, оставяте си чантата в антрето и сядате пред телевизора. В този момент крадецът отваря входната врата, взима чантата и бяга", разказаха пред „Всеки ден" от полицията и съветват гражданите да заключват входните врати, след като се приберат у дома.

Те разказват и за други случаи, при които докато хората спят, ограбват дома им, а бандитите офейкват с личната кола на жертвите си, тъй като ключът от возилото е висял на закачалката в коридора.„Имали сме и случаи, в които един крадец влиза във всички отворени апартаменти в цял блок и обира десетки семейства", допълват от МВР.

Водещи новини

Още новини