Митничари успели да прикрият "светещ" рушвет

share

Четирима митничари се оказаха истински факири, след като успяха да скрият светещ рушвет. Инспекторите от пункта Гюешево бяха изненадани внезапно при акция на ГДБОП в петък следобед, пише Монитор.

Разследващите действали по сигнал от шофьори, които твърдели, че са изнудвани да плащат рушвети, за да минат границата безпроблемно. Поради тази причина били подготвени белязани банкноти и скрити камери, с които престъплението било документирано.

Когато спецполицаите пристигнали на Гюешево и започнали да претърсват митничарите и работните им места, от банкнотите нямало следа. В същото време обаче ръцете на служителите светели, защото банкнотите предварително били обработени със специално фосфоресциращо вещество, което свети на UV лампа, научи „Монитор”.

В търсене на рушвета разследващите преровиха дори кухнята в административната сграда на митниците, но без резултат. Сега кой ще оправи след вас? Щетите кой ще покрие, като изпочупихте всичко недоволствал един от митническите служители след обиска на ченгетата в кухнята.

По-късно пачките били намерени в дома на единия от задържаните в Кюстендил. Окръжният съд в града вчера остави зад решетките инспекторите Красимир, Михаил, Данаил и Атанас. „Досъдебното производство е за това, че в условията на продължаващо престъпление са поискали и приели дар, който не им се следва, за да не извършат действия по служба. Подкупът е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреби със служебно положение“, коментираха от прокуратурата в Кюстендил. Обвинителите обаче отказаха да посочат какъв е бил размерът на откритите пари в дома на Данаил.

Наблюдението на пункта е било осъществено през последните два месеца, когато бяха разплетени няколко афери със служители. Първият случай, за който „Монитор“ вече писа, беше свързан с пропускането на 6 камиона с чесън. Тогава 5-има митничари бяха пуснали тировете като празни, въпреки че в тях били превозвани по 18 тона чесън. Нанесените щети на държавата възлизаха за над 600 000 лв. за невнесени мита и ДДС.

Веднага след случая последваха и уволнения, като част от служителите внезапно се разболяха. Само месец по-рано още един човек беше отстранен от пункта отново заради пропускане на фиктивни камиони. Така бройката на злоупотребилите надхвърля 10 човека.

Водещи новини

Още новини