Над 300 са случаите на сексуално насилие над деца

share

По 324 случаи на сексуално посегателство са работили органите за закрила на детето през 2012 г. Това са 15 на сто от всички случаи на насилие, регистрирани през миналата година, е казал днес председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов /ДАЗД/, цитиран от пресцентъра на агенцията, при откриването на проект "Повишаване на административния капацитет на полицейските служители за превенция на сексуалните престъпления срещу деца".

Съжителството на семейни начала и раждането на деца от малолетни и непълнолетни момичета е вид сексуално насилие. До преди две години случаите на наказани за такива престъпления бяха единични, но през миналата година вече има 310 образувани наказателни производства, осъдените са 270, е посочил Каменов.

Повишаването на знанията на полицейските служители за превенция на сексуалните престъпления срещу деца ще спомогне за проактивната дейност по защита правата на децата, е заявил Каменов. Заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев е съобщил, че през миналата година работата по координационния механизъм за действия в случаи на деца, жертви или в риск от насилие е довела до намаляване с 8,5% на сексуалните престъпления над деца.

Зам.-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Константин Димитров е подчертал, че чрез представения днес проект ще се усъвършенства работата на компетентните органи за бързо разпознаване на белезите на сексуални посегателства и за работа в специализираните помещения за изслушване на деца - т.нар. "сини стаи".

Проектът е на стойност 118 203 евро и се финансира по Специфичната програма на ЕК "Превенция и борба с престъпността" - 2011. Продължителността му е 18 месеца.

Водещи новини

Още новини