Повече от 290 антични монети иззеха антимафиоти в София

Булфото
share

Повече от 290 антични монети иззеха антимафиоти в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Служители от ГДБОП в София са осъществили спецакция след получен сигнал за незаконни сделки и трафик на движими културни и археологически ценности. Проверена е нерегламентирана сбирка на антиквари и нумизмати в центъра на столицата.

В хода на операцията е задържан Е. В., с прякор Заека, криминално проявен и с висящо дело. У него спецполицаите открили шест антични монети и една фибула. При последвалото претърсване в дома и автомобила на задържания антимафиотите са иззели настолен компютър и две памет-карти.

В сбирката са участвали още седем мъже - Й. Д. /60 г./ от Ихтиман и софиянците С. В. /67 г./, Д. Д. /53 г./, Г. Г. /62 г./- криминално проявен за престъпления, свързани с културноисторическите ценности и вещно укривателство, Л. К. /62 г./ - регистриран в полицията за вещно укривателство, Т. Р. /47 г./ и Е. Б. /51 г./, с прякор Джуката, криминално проявен с висящо дело за участие в организирана престъпна група с цел трафик на културноисторически ценности.

Открити са още около 294 антични монети - златни, сребърни и медно-бронзови, и 29 различни предмети. Предстоят експертизи.
По случая е образувано досъдебно производство под ръководството на Софийската градска прокуратура. На Е. В. е повдигнато обвинение и му е наложена мярка "парична гаранция".

Водещи новини

Още новини