Шефът на ГДБОП: Знаем истинските имена на терористите

Булфото
share

Предположението за участието на Хизбулла е обосновано и то не идва само от нашата страна, а от съвместните усилия с другите правоприлагащи организации. Всичко около атентата в Бургас е обмислено предварително и направено така, че всичко да бъде добре прикрито и трудно да могат открити извършителите. Това заяви в сутрешния блок на БТВ директорът на ГДБОП Станимир Флоров.

"На територията на страната са пребивавали общо четири лица – загиналият атентатор и още трима души", добави Флоров. Той потвърди, че до с. Цар Калоян е намерена личната карта на единия от тях, но отказа да потвърди, че помагачите се намират в Канада или Ливан. "Ако Ливан се държи нормално, като всяка страна, която подпомага разследване на терористичен акт, би трябвало да ни предаде терористите, ако се окажат там. Част от съдебните поръчки за това са изпратени, други вече се правят. Процедурата не е толкова лесна", добави той. Шефът на ГДБОП заяви, че не може да даде информация за това дали има снимки на издирваните терористи и дали има правени парични преводи към страната ни, свързани с атентата. "Лицата са пребивавали на различни места у нас, рядко са се събирали. Бомбата най-вероятно е сглобена в страната ни. Знаем истинските имена на атентаторите, най-вероятно и те знаят, че ги знаем", заяви Флоров. Той посочи, че не бива да се всяка смут в обществото заради изявлението, че "Хизбулла" стои зад атентата в Бургас, тъй като по думите му нито една държава не е застрахована от терористичен акт.

Станимир Флоров каза още, че всичко около делото "Буда" е ясно и няма нужда да бъдат разсекретявани последните изнесени документи по него. Той уточни, че делото е заведено след взрива на автомобила на тогавашната приятелка на премиера Бойко Борисов - Цветелина Бориславова.

Водещи новини

Още новини