Полицаи пребили мъж погрешка, после му съставили акт

share

Мъж от врачанското с. Хърлец се оплака от полицейски произвол, а в ОД на МВР във Враца започна проверка по случая. След като бил арестуван и бит без да е извършил нарушение на закона, Данчо Бугов подал жалба срещу служител на РУП-АЕЦ "Козлодуй" и завел дело в съда.

47-годишният монтьор в отоплителната централа в Козлодуй правел редовния си джогинг следобед в неделя по успореден на главното шосе за Козлодуй земен път. Там бил застигнат от полицейски патрул, а от джипа изкочили трима униформени и със сила го принудили да легне на земята.

"След това полицаят Цецо Благоев ми сложи белезници и ме удари по лицето и главата, разказа Данчо Бугов. - Опитах се да обясня, че нищо лошо не съм направил и тичаме с моя брат близнак Ваньо, който бе на 200 м пред мен, но не видя какво се случва. Ченгетата обаче започнаха да ме псуват и да ме бутат насила към джипа".

Арестуваният бил откаран в управлението, където се оказало, че е объркан с друг и бил закопчан погрешка. В протокола Бугов записал, че при задържането си бил удрян и псуван и това разгневило полицаите. Вместо да му се извинят за недоразумението, ченгетата съставили два акта на потърпевшия за липса на личните му документи и неизпълнение на полицейско разпореждане да легне на земята.

После се разбрало, че докато Данчо Бугов тичал за здраве, екип на пътния контрол при РУП-АЕЦ "Козлодуй" забелязал отиващ към централата форд да правил обратен завой за да избегне полицейската проверка на шосето. Ченгетата подгонили форда, който спрял след известно време, а от него изкочили двама мъже и хукнали през землището на Хърлец.

Униформените задържали един от бегълците, другият успял да се укрие, съобщиха пък от полицията. При претърсване на района ченгетата се натъкнали на нищо неподозиращия за акцията им Данчо Бугов.

За да се изясни законността в действията на полицаите, шефът на областната полицейска дирекция във Враца Росен Иванов разпоредил цялостна проверка на случая. Вероятно превишилият правата си сиржант Цецо Благоев ще бъде наказан дисциплинарно.

Водещи новини

Още новини