Откриха 4 бракониерски мрежи в яз. "Тича"

share

Извадиха четири бракониерски мрежи от язовир "Тича" в района на Островите, съобщи за БНР началникът на шуменското поделение на Агенцията по рибарство и аквакултури Кънчо Кънчев.

При нощната проверка е съставен протокол срещу неизвестен извършител, а хванатият около 6 кг шаран е върнат във водоема.

94 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите са съставени през 2012 г. 34 от тях са за бракониерски улов, като глобите са между 1 500 и 3 000 лв. Сред другите нарушения са улов на маломерна риба или на такава в големи количества и улов без риболовен билет. От наказателни постановления са събрани 42 000 лв. Иззети са 225 мрежи с обща дължина 12 530 метра. Общо е конфискувана 800 кг риба, като 600 кг е дарена, а 200 кг – върната във водоемите. „От 1 юли миналата година глобите са завишени, което възпира бракониерите от нарушения”, коментира Кънчев.

„Шуменското поделение на Агенцията по рибарство и аквакултури е с най-добри показатели в страната по отношение на контрола”, допълни той. Петима са осъдени за бракониерство в България като четирима от тях са привлечени под отговорност след проверки в Шуменско. „В момента текат още три дела, съдействахме и на колегите при проверката им в Омуртаг”, похвали се Кънчев. Бракониерите са получили различни присъди. Според Кънчев се засилва тенденцията за нерегламентиран износ на сладководна риба за Румъния, тъй като в северната ни съседка каракудата се продава по 1 евро и 50 цента за килограм.

Водещи новини

Още новини