Мародери нападат коли в преспите

share

Мародери обрали автомобилите, попаднали в снежния капан на автомагистрала „Хемус” край Варна, алармираха вчера собствениците им. След като движението по автомагистралата бе възстановено и от Областното пътно управление – Варна, призоваха собствениците на изоставените коли да си ги приберат, първите от тях, пристигнали на място, започнали да звънят до полицията и пътното управление с оплаквания за щети по колите им, пише "Монитор".

Според шефа на ОПУ – Варна, инж. Димитър Тодоров пострадали от грабители са автомобилите в участъкa около Игнатиево. От големите навявания преспите там са между три и четири метра. Оказало се, че освободените от снежния капан автомобили са изпочупени и ограбени, като липсват джанти и гуми, както и акумулатори. Това е най-проблемният участък от магистралата, каза още инж. Тодоров.

Фирмите, наети за поддържането на пътя между Бургас и Варна, вчера от сутринта усилено са търсили шофьорите на спрели тирове на шосето. Водачите са били убедени през нощта срещу петък да се приберат на топло, но пътищарите забравили да им вземат номерата на мобилните телефони. Това съобщи вчера строителният министър Лиляна Павлова. Тя поиска от медиите съдействие да се съобщи по-бързо на въпросните водачи да се върнат в тировете си и да ги преместят, за да не пречат на почистването.

Още вчера до сутринта беше отворен за движение пътят през Прохода на републиката и са били пропуснати към Русе всички над 300 тира, които две денонощия са чакали в района пред Нова Загора.

„Повечето от тези тежки камиони бяха на чужди превозвачи”, уточни шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

Според директора на АПИ, вчера сутринта е било пуснато и движението от Бургас по магистрала „Тракия” до Карнобат и тировете от порта на черноморския град започнали да се изтеглят. По-късно обаче в прессъобщение от АПИ бе съобщено, че източният край на „Тракия” остава затворен заедно с пътя между Обзор и Несебър.

„Големият проблем за поддръжката на пътищата през първите почивни дни преди Коледа ще са много ниските температури, които в Североизточна България и около Варна може да паднат под минус 20 градуса”, смята строителният министър Лиляна Павлова. „Затова усилията ни ще бъдат насочени към това пътищата да бъдат обработени с химикали (магнезиев бисулфат и калциев двухлорид). Апелираме към всички пътуващи да спазват ограниченията и да тръгват с подготвени автомобили за зимен път”, добави министърът.

Инж. Лазаров посъветва преди тръгване на път да се направи справка на сайта на агенцията или на горещия й телефон 0700 130 20 за пътната обстановка. „Това е важно особено за пътуващите към по-малки селища и хижи в планината”, поясни той. „Така ще се намалят рисковете от закъсали автомобили по малки общински пътища, които не са част от републиканската пътна мрежа”, добави Лазаров.

Вчера от късния следобед са били отворени участъкът от автомагистрала „Хемус” между Шумен и Варна, както и първокласните и второкласните шосета във Варненско с изключение на път І-9 Варна-Бургас и път ІІ-29 Варна-Добрич, които се очакваше да бъдат отворени по-късно през деня. Отворен за всички видове автомобили е проходът Провадия-Айтос.

Според съобщението на пътната агенция, вчера следобед са били отворени основните пътни направления за движение Силистра-Русе, Силистра-Добрич, Силистра-Шумен.

За да се осигури нормален трафик, в някои дни до края на годината и на 1 януари се въвеждат ограничения за движението на тирове, съобщиха още от пътната агенция. В събота забраната ще е от 8 до 12 часа. На 26 декември – от 12 до 22 часа, на 28 декември – от 16 до 22 часа, и на 1 януари от 12 до 22 часа.

Водещи новини

Още новини