Ето студентите обрали "Алианц" в София

share

Задържаните за банков обир студенти Венимир Стоянов и Михаил Гюров през последния месец и половина харчели наляво и надясно. Това помогнало на полицията да попадне в дирите им и да открие достатъчно доказателства, че двамата са участвали във въоръжения грабеж, при който бяха задигнати близо 90 000 лв. от клон на Алианц банк в София, пише Труд.

Венимир попаднал под наблюдение като бивш служител на същия клон до септември 2011 г. Той знаел какво е разположението на касата в офиса и начините, по които сейфът може да бъде отворен.

24-годишните Венимир и Михаил учат задочно в Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов. Пред състудентите си двамата не се стеснявали да показват, че разполагат с пари. Отсядали в тризвезден хотел в града, черпели колеги по кръчмите и хвърляли солидни бакшиши. Другите студенти, които спели в евтини стаи в общежитие и там се събирали на купони, им завиждали. “Проучвахме какво правят, с кого се срещат, къде ходят в Свищов и всичко предавахме на колегите в София”, заявиха свищовски криминалисти. Те разказаха, че двамата заподозрени пристигнали в петък вечерта в Свищов и се настанили в кокетен хотел. Венимир и Михаил пътували с лъскаво “Ауди А8”. В неделя трябвало да се явят на изпит в академията. В събота призори обаче ченгетата нахлули в хотелската им стая, сварили ги по бели гащи и ги арестували.

Щом Венимир и Михаил се озовали в ареста, поискали да направят пълни самопризнания и дори да съдействат на разследващите. Още същия ден с два конвоя под строга охрана грабителите били транспортирани в София.

Подозренията са, че скъпият автомобил е купен с част от задигнатите пари. Снимки на лимузината се появили и в социалните мрежи. При разследването било установено, че колата е купена от Михаил. За да замаскира следите, че придобивката е с пари от тежко престъпление, я регистрирал на името на своя братовчедка. В събота ректорът на Стопанската академия проф. Величко Адамов научи от репортер на “Труд”, че негови студенти са арестувани за банков обир.

“Обадих се в полицията, но не ми дадоха информация кои са въпросните студенти. Веднага щом науча, ще поискам от Академическия съвет незабавното им изключване. Като ги приемаме, не можем да знаем кой ще се прояви като престъпник. Ние ги учим как да управляват банки, а не как да ги обират”, заяви проф. Адамов.

“Тези двамата показваха голямо самочувствие. Бяха нагли и високомерни. Явно са се смятали за недосегаеми”, коментираха техни състуденти.

Водещи новини

Още новини