Прокуратурата и НСлС с шокиращи разкрития за задържаните педофили

share

По нареждане на главния прокурор сме образували 12 отделни досъдебни производства за разпространяване на детски порнографски материали, които съдъражат брутални сцени на насилие над деца. Нормалното човешко съзнание не може да възприеме тези сцени.

Това заяви на брифинг в Националната следствена служба (НСлС) говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод разбитата днес мрежа за разпространение на порно с деца. 

Арести след мащабна акция срещу детската порнография у нас, Гешев с първи думи

"Разследванията се провеждат на територията на цялата страна. Прокуратурата решително се бори с всички способи на закона срещу такива престъпления. За съжаление българското законодателство предвижда до 6 години затвор, като тези присъди често преминават в условни, и глоби. Считате ли, че тези наказания са достатъчни за престъпления срещу най-ценното ни - нашите деца. Аз като майка съм убедена, че трябва да има промяна. Тези хора са сред нас и утре могат да посегнат на нашите деца. Това са хора с добри професии и са семейни", разкри тя. 

Гешев: Прокуратурата показа, че е стабилна, въпреки абдикацията на държавните структури

"При разследванията е установено, че нидерландски гражданин е разпространявал видео материал, на който се вижда как момче на видима възраст от 10-12 години извършва сексуално насилие над момиченце на видима възраст от 6 години. Родители бъдете бдителни. Педофилите са опасни престъпници и трябва да опазим нашите деца", призова Сийка Милева. 

"Към момента има пет човека задържани в София и осем в други градове", добави от своя страна Светослав Василев, завеждащ отдел "Киберпрестъпления" в НСлС. "Интересното при тази операция е, че изцяло организирана и проведена от българската прокуратура, НСлС и ГДБОП, без да се използва чужда помощ. В момента проверяваме дали едно от лицата на снимките и видео материалите не е български гражданин. Две от задържаните лица са разпространявали порнографските материали в близост до Дом за деца без родители. Едно от задържаните лица беше толкова нагло, че си беше оставил компютъра включен през нощта, за да може тези материали да достигнат до повече хора. Още текат разследващите дейности. Днес или утре ще можем да кажем за кои от задържаните ще бъде поискана мярка за неотклонение задържане под стража", добави Василев. 

Борислав Сарафов: Половината от задържаните за детска порнография са семейни, с деца

"Факт е, че за тези престъпления работим по съветски Наказателен кодекс от края на 70-те и началото на 80-те години. Това трябва да се промени. През седмицата активните айпи адреси в България, от които се свалят и разпространяват такива порнографски, са около 200-300. През уикенда цифрата скача двойно и айпи адресите стават 600-700. Както каза г-н Сарафов, следим всички подобни престъпници и няма да спрем да работим", категоричен бе Светослав Василев.  

Водещи новини

Още новини