Боряна Димитрова: "Величие" ще оспорва и ще иска преброяване на част от резултатите

БТВ
share

Около 25 гласа не достигнаха на партия "Величие" да премине 4-процентната бариера и да влезе в 51-ия парламент. По думите на социолога Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" такава малка стойност досега никога не е имало.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 801

Имали сме случаи на около 2000 гласа, но 25 – не, коментира пред БТВ тя.

Според нея "Величие" ще оспорва и ще иска преброяване на част от резултатите.

В такъв случай трябва да има решение на съда и да се мине през доста дълга процедура. В този момент имаме такъв резултат от ЦИК, но той оставя висящ, предвид малката разлика, която вади партията извън парламента. Трябва да се има предвид и информацията за влошената работа на комисиите по места от поне няколко вота насам, коментира социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.

Една хиляда от процента не достигна на партия "Величие" да влезе в парламента - те получават 3,99% в период, или малко над 97 000 гласа. Заради тази оспорвана битка ЦИК тази вечер обяви процентите до третия знак след запетаята. 

ЦИК при 100% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС печели, "Величие" аут с 3.999%

Според социолозите е трудно да се прогнозира ще има ли редовно правителство след тези избори.

"Много нараства антисистемният вот. Ако видим всички партии, които прескочиха 4-процентната бариера, този вот вече може да стигне между 25 и 30%, което е един натиск върху системните партии да помислят и да сгъстяват правителство. Смятам, че ще има сериозен обществен натиск да има правителство", смята Боряна Димитрова.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 801

Водещи новини

Още новини