Димитър Ганев за отпадането на "Величие" от НС: Родиха се две опции за правителство

БНТ
share

В предаването "Още от деня" политологът Димитър Ганев коментира възможностите за съставяне на редовно правителство, след като стана ясно, че според данните на Централната избирателна комисия при 100% обработени протоколи осем партии влизат в парламента, а "Величие" драматично остава извън него с 3,99%.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 801

Родиха се две опции. ГЕРБ, "Продължаваме промяната – Демократична България" и БСП събират 126 народни представители. Подобен резултат събират и ГЕРБ, "Продължаваме промяната – Демократична България" и "Има такъв народ", заяви Ганев.

Ако няма разбирателство между ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България", почти не виждам формула за съставяне на редовно правителство. Оттам нататък веероятно ще се търси не подкрепата на един, а максимално широка подкрепа, посочи политическият анализатор.

По думите му по-високият изборен резултат на "ДПС – Ново начало" на Делян Пеевски от този на "Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган е само епизод от войната в ДПС и тя тепърва ще се разгръща.

ЦИК при 100% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС печели, "Величие" аут с 3.999%

Очаква се да се види какво Борисов предлага на другите. Ако държиш да има правителство, трябва да отстъпиш нещо на отсрещната страна. Трябва да се преодоляват редица рубежи, не може да очакваш, че някой ще те подкрепи само защото си спечелил изборите, посочи журналистът Веселин Стойнев.

ГЕРБ много иска "Продължаваме промяната – Демократична България", но пък много не може без Пеевски. Открито коалиционно управление с Пеевски е невъзможно. Той е препъникамък. Ако пък е скрито експертно управление, се отнема от победата на ГЕРБ, отбелязва Стойнев.

Според политолога Страхил Делийски на резултатите от изборите показват, че пропадането на БСП е спряло, но оттук нататък за левицата ще е много важно с какви позиции ще влезе в преговорите за правителство.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 801

Водещи новини

Още новини