Ниска избирателна активност в Омуртаг, стигна се и до куриози

Bulphoto (архив)
share

Репетиция за вота. В няколко населени места в страната днес се провеждат частични местни избори заради касирани резултати от местния вот миналата година. Нови кметове избират днес в Омуртаг, Габровница и Войнягово, както и в два варненски района, предаде БНТ.

Без сериозни сигнали за нарушения или за проблеми с машините протича вота в Омуртаг. Кандидатите за поста са четирима. Избирателната активност е под 30%. Очаква се резултатите от вота да станат ясни късно тази вечер или в рамките на утрешния ден, но е много вероятно градът отново да не успее да си избере кмет днес и да се стигне до балотаж - тогава той ще трябва да се проведе следващата неделя - заедно с избора за народно събрание.

Как премина изборният ден в града?

До изборите в Омуртаг се стигна след касиране на резултатите от вота през есента на миналата година. През февруари, действащият кмет Ешреф Ешрефов беше арестуван заедно с други членове на неговото семейство, по обвинение за участие в организирана престъпна група. Днес той е под домашен арест, но въпреки това е сред четиримата претенденти за поста. Ешрефов се явява на изборите като независим кандидат. Снощи за няколко часа е бил задържан баща му - заради късане на предизборни материали на други кандидати. Според Общинската избирателна комисия обаче, не е ясно дали повредените материали са за днешните частични местни избори или за предстоящите след седмица извънредни парламентарни.

Частични и нови избори за местна власт в 16 общини и кметства в страната

По случая е подаден сигнал за неправомерна агитация. Въпреки скандалите в общината, хората искат да дадат гласа си. И очакват новият кмет да реши драстичния проблем с водния режим, който продължава от години, но и да ремонтира улиците и сградата на болницата.

"Моите родители са живели на безводие и аз съм на 65 г. и аз живея на безводие. Най-наболелите проблеми са два - безводието и пътищата. Значи градът е нещо страшно, всички улици са дупки, дупки, дупки и никой не ги оправя", отбеляза Пламен Атанасов.

"Ние сме община с твърде голяма безработица, малко бизнес, така че външни инвеститори ще бъдат полезни", смята Стамен Александров.

"Инфраструктурата в община Омуртаг и в населените места е много лоша. Второ училищата, образованието, трето - болницата", изброи Мехмед Саид.

Изборният ден в Омуртаг, където право на глас имат малко над 20 хиляди души, протече спокойно. Избирателната активност остана ниска навсякъде, а предпочитан беше вотът на хартия. Имаше и куриози - в една от секциите машината е била включена в неработещ контакт и след като батерията ѝ се изтощила, се е стигнало до временно прекъсване на изборния процес.

Водещи новини

Още новини