Проф. Коларова: Единственият шанс за редовен кабинет е ГЕРБ и ПП-ДБ да се разберат

NOVA NEWS
share

Аз повтарям през последните три години, че хората гласуват на изборите, за да има работещ редовен кабинет. Безумие е да не се формира редовно правителство, защото това отказва хората да гласуват. В момента единственият смисъл да се гласува е да има кабинет, но когато партиите им казват - ние няма да правим кабинет, това е безумие.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 341

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS политологът проф. Румяна Коларова, която коментира възможностите за съставяне на редовно правителство след шестите поредни предсрочни избори. 

"Кабинет се договоря, когато първо си договорил 5 или 6 основни приоритети и политики. Ясно е, че фигурата на премиера трябва да е днаквоприемлива, но няма как да бъде равноотдалечена. Няма такова нещо като равноотдалечен премиер, това са глупости. В България всякакви формули могат да проработят след изборите. Аз призовавам вече много пъти политиците да седнат и да се запознаят с нидерландския модел за съставяне на коалиционни правителства. Навсякъде го има. Там най-важното е, че има посредник, който няма амбиции после да участва във властта, но движи разговорите между преговарящите. За мен няма друг вариант за редовен кабинет освен ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) да се разберат. Аз съм убедена, че Борисов няма да сключи коалиционни споразумения с двете крила на ДПС. Това ще е самоубийствено за него. Не виждам и как ГЕРБ ще направи правителство само с ДБ", разкри тя.  

Коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ и какво се случва с Пеевски: Шансовете за кабинет са 50:50

"Едно от интересните неща, което правят ГЕРБ, е, че залагат на кметове в листите си. Това е така, защото кметовете на ПП-ДБ не се справят добре, а тези на ГЕРБ имат авторитет. Ще дам пример. Днес Борисов беше в Бургас. Ясно е, че кметът на града Димитър Николов няма как да стане депутат, но е един много добър вариант за премиер. Той не е равноотдалечен, но е еднакво добре приет от всички", завърши проф. Румяна Коларова. 

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 341

Водещи новини

Още новини