Порой от сигнали за купен вот: държавният глава заяви, че гражданската търпимост е достигнала своя предел

Novini.bg
share

Президентът Румен Радев свика среща във връзка с множеството сигнали за купен вот за изборите на 27-ми октомври. Държавният глава покани представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота. Сред тях: служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и представители на Централната избирателна комисия и на Държавната агенция „Национална сигурност".

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 239

"Нито един сигнал за купен вот не следва да бъде оставен без ответни мерки", заяви Радев в началото на срещата.

"Очакваме борбата с купения вот да не се свежда само до дилърите на гласове, а да се осъщвствява и на по-високо ниво и. Очакваме и действия за изграждане на доверие към гражданите за изборния процес. А това изисква действия на всяка една институция", коментира държавният глава.

"Трябва да направим така, че не само в следващия, а и в никой български парламент да не влизат представители на купения вот", нареди държавният глава.

Карадимов алармира за проблем с ролките за машините в София, Илков обяви: Всеки един сигнал за купуване на гласове се проверява

"За по-голямата част от лицата имаме предприети действия", обяви министър Атанас Илков. "Вчера за част от тези лица, които се появиха в интернет, са постъпили сигнали в МВР.  Колегите работят много по-активно", увери той.

Илков подкрепи думите си с данни от статистиката. Към 9 ч. днес получените сигнали са 89, като на предходните избори броят им е бил 85. Образувани са 42 досъдебни производства при 40 миналия път. Предоставени са 336 предупредителни протокола. 

Пламен Георгиев отчете участието на служители на ДАНС в междуведомствените звена за изборите. "В реално време се наблюдават дейности по стратегическите обекти, проверяват се. Изготвят се предписания за допълнителни мерки за киберсигурност. Операции по теглене на средства в брой в особено големи размери. Приоритетно се обработва информация за лица, при които преди е имало сигнали за участие в изборния процес. Засилена е дейността по придобиване на информация, както и контраразузнаването, действия на екстремистки терористични групи, наблюдението над граждани на други държави", заяви той.

"Силно съм възхитен и впечатлен от коректните професионални, но твърдо непоколебими действия на колегите от МВР и ДАНС. Убеден съм, че действията им заедно с тези на прокуратурата ще гарантират честността на изборите", каза на свой ред и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

"Всички сигнали, които касаят изборни нарушения, се обработват в 48-часов срок, не допускаме никакво забавяне по тези дела", увери той.

"Убеден съм, че колегите от МВР не са изненадани от лицата, които излязоха в интернет списъците. Но трябва да се внимава да няма репресивност и да се спазват принципите на правовата държава, за да се спазват правата на всички, независимо дали с прякори, или не. Дълбоко съм убеден, че някои от тях трябва да бъдат обект на работата ни", каза и.ф. главният прокурор.

Румен Радев: Крайно време е в НС да спрат да влизат депутати, които са продукт на купения вот

"Добре е, че има списъци, но изготвянето им би могло да бъде част от политическите оръжия, с които някой да удря политически опоненти. Не искам да коментирам тяхната достоверност. Важен е самият факт, че гражданското общество вече се надига, започва да събира информация и да я предоставя на институциите, показва, че търпимостта достига предел. Това е много силен сигнал към всички институции", подчерта Румен Радев. 

"Само 157 машини трябва да заминат за секциите извън страната този път", отчете председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя обясни, че ЦИК е взела решение до 30 септември да бъдат унищожени всички количества неизползваните ролки специализирана хартия от стари избори. До момента е постъпила част от почти всички области, с изключение на две, от голяма част от общините и от печатницата на БНБ, че ролките са били унищожени.

"На предстоящите избори няма да се използва хартия от предходните. Тя ще е със съвсем друга защита и дори визуално се забелязва разликата в ролките за частичните избори и тези за Народно събрание на 27 октомври. Няма да бъдат използвани ролки, останали в резерв", гарантира Нейкова.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 239

Водещи новини

Още новини