Бурен дебат за икономика, бюджет и магистрали: Делян Добрев срещу Асен Василев

БТВ
share

Дебат между кандидатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от ПП-ДБ, Цончо Ганев от "Възраждане" и Валери Жаблянов от "БСП - Обединена левица". 

Всичко по темата:
Президентските избори в САЩ - Харис срещу Тръмп 114

A темата - парите на държавата. 

Има ли "дупка" в бюджета? 

Дупка в бюджета от 18 млрд. няма. Финансовият министър заяви, че ще завършим годината 3% дефицит, заяви Асен Василев. 

Всички икономисти в страната, освен Асен Василев, са съгласни, че има тази голяма "дупка" в бюджета. Това, което се случва, е благодарение на финансовите решения последните три години и ни отдалечават от еврозоната, каза Делян Добрев. 

През тези три години дефицит нямаше, защото ПП обра джобовете на държавата и взеха заеми, коментира Добрев. Василев му отвърна, че не е вярно. 

ГЕРБ сме твърдо против вдигане на данъци, заяви кандидатът на ГЕРБ. 

ПП няма да вдига данъци и ставки. Трябва да има инвестиция в хора, образование, здравеопазване - инвестиция в гражданите на България, категоричен бе Василев. 

Спор възникна по време на дебата за строителството на магистралите и защо не е започнало изграждането на ключови проекти. 

По ПВУ имаме 50 млрд. лв. неусвоени средства, каза Добрев. Ще имаме десетки милиарди, които ще са загубени, дори и утре да се назначи министър за еврофондовете.

България е единствената държава, която няма Закон за личния фалит, който е свързан с ПВУ - той е заложен за второто плащане по Плана. Защо сте на страната на колекторските фирми от ГЕРБ, обърна се Василев към Добрев. 

"Възраждане" поискаха отлагане на еврозоната и забрана за вноса на украинско зърно. "БСП - Обединена левица" смята, че България вече не трябва да е "данъчен рай".

Всичко по темата:
Президентските избори в САЩ - Харис срещу Тръмп 114

Водещи новини

Още новини