Доц. Милен Любенов: Възможно е да видим разцепление в ПП-ДБ след изборите

Нова нюз
share

Очакванията са за много ниска избирателна активност. Моите опасения, че ще видим под 2 млн. избиратели. Това което виждаме като послание и политически субекти са партиите, които се провалиха да направят правителство в 50-ия парламент. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в предаването "Денят на живо" по Нова нюз. 

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 130

Това, което можеха да направят – да обновят своите листи, смята той. "Посланията са едни и същи. Обновление в листите не виждаме в нито една партия. Мнозина говориха, че ще разширят гражданските квоти, за да привлекат по-голяма подкрепа. Нищо такова не виждаме. Причината е, че все повече се смаляват мандатите на всяка партия. Няма как да очакваме друг резултат, след като същите играчи предлагат същите послания", каза още той. 

Димитър Ганев с прогноза: Може да имаме рекорден 9-партиен парламент

Когато се отива на избори са сравнително ясни възможните варианти за коалиране. Преди изборите партиите трябва да потърсят начин, по който да намерят устойчива коалиционна формула. Да покажат опити и насоки какво можем да очакваме след изборите, смята политологът. 

И от социологическите проучвания виждаме електорално разцепление в ДПС. Това ще бъде една от интригите на кампанията, добави Любенов. По думите му бъдещето на ДПС ще зависи от резултатът на предстоящите избори. 

При ПП-ДБ е видим определен дисбаланс в листите с много повече представители на "Продължаваме промяната". В зависимост от изборните резултати е възможно да видим разцепление в тази коалиция. БСП започва с нисък стартов резултат. Тези очаквания, че лявото обединение ще доведе до подем – няма да се състоят на тези избори. БСП ще получи по-нисък резултат от този на последните избори, посочи доц.  Любенов. 

Доц. Любенов прогнозора силно фрагментиран парламент с 8 или 9 партии. "Възможността за устойчиво мнозинство ще изисква 4 или повече играчи", добави още той.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 130

Водещи новини

Още новини